Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для харківських чорнобильців роздруковано 10 тисяч брошур з інформацією про нові пенсії

Для харківських чорнобильців роздруковано 10 тисяч брошур з інформацією про нові пенсії

З ініціативи облдержадміністрації для харківських чорнобильців роздруковано 10 тисяч спеціальних брошур з інформацією про нові пенсії, компенсації і доплати ліквідаторам аварії на ЧАЕС та потерпілим від неї. Про це повідомив сьогодні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «У них чітко розписано хто яку пенсію отримуватиме після вступу в силу постанови, які доплати, що змінилося, яка мінімально можлива пенсія», – заявив він.

Губернатор зазначив, що на сьогоднішній день на Харківщині 63% чорнобильських пенсіонерів отримують пенсію до 1,5 тис. грн. і близько 590 чорнобильців отримують понад 10 тис. грн., хоча умови у цих людей були практично однаковими. Після вступу в силу постанови 63% чорнобильців Харківської області будуть отримувати як мінімум в 1,5-2 рази більше, ніж зараз, а максимальна пенсія становитиме 8 тис. грн.

За словами голови ХОДА, середня пенсія інваліда-чорнобильця I групи складе 5-5,5 тис. грн., II група буде отримувати в районі 5 тис. грн. та інваліди III групи – 4,7 - 4,8 тис. грн.

«Є єдина проблема: ті ліквідатори, які отримували маленьку зарплату під час Чорнобильської катастрофи, сьогодні знаходяться в не дуже привілейованому становищі. Йдеться, насамперед, про солдатів строкової служби, які працювали на самому реакторі і стояли в оточенні. Для цих людей буде зроблено перерахунок і ліквідована диспропорція», – підкреслив Михайло Добкін.

За його інформацією, наступного року в бюджеті Пенсійного фонду будуть передбачені кошти для доплат і вирівнювання пенсій. Для всіх областей України ця сума складе приблизно 200 млн. грн.