Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Врегулювання проблеми з виплатами пенсій чорнобильцям потребує законодавчих змін

Врегулювання проблеми з виплатами пенсій чорнобильцям потребує законодавчих змін

23 листопада 2011 року на засіданні Кабміну була ухвалена Постанова, яке передбачає ряд заходів щодо поліпшення соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з 1 січня 2012 року. За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми, Постанова намагається врегулювати питання соціальної несправедливості та вирівняти ситуацію. Він зазначив, що по тих розрахунках, які є на сьогоднішній день, лише на виплату пенсій чорнобильцям необхідно до 7 млн. грн., а такі кошти не передбачені у державному бюджеті. Таким чином, необхідно ухвалити таке законодавство, яке б в межах Конституції знаходило точки дотику між Чорнобильським та пенсійним законодавством.

«Між соціальною категорією людей, до яких відносяться чорнобильці, і владою штучно забита «сокира війни». Влада стала заручником законодавства, яке абсолютно не співвідноситься з можливостями держави, і за всі попередні роки законодавець не врегулював протистояння. Якщо воно і далі буде не врегульоване, то і в майбутньому тягнутиме на дно економіку України, незалежно від того, які прізвища будуть представляти ту чи іншу посаду. Те, що робиться – це крок до вирівнювання ситуації», – підкреслив Ігор Шурма.

Він повідомив, що ця Постанова Кабінету міністрів стосується декількох категорій людей. Завдяки постанові, перерахунок отримають інваліди-ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, інваліди з числа потерпілих під час катастрофи, діти-інваліди з числа потерпілих, непрацездатні особи, які на сьогодні втратили годувальника через аварію на ЧАЕС та потерпілі внаслідок трагедії.

На 2012 рік ця постанова буде передбачати збільшення гарантованого державою мінімуму, де закладено в проект бюджету на наступний рік.

Теги