Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому з нагоди 115-ої річниці з дня проведення першого кіносеансу у Харкові

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому з нагоди 115-ої річниці з дня проведення першого кіносеансу у Харкові

Сьогодні біля будівлі Харківської обласної філармонії відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки видатному фотографу, одному з перших кінематографістів Російської імперії Альфреду Федецькому з нагоди 115-ої річниці українського кінематографу. У церемонії взяли участь: начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації - співголова оргкомітету Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» Вікторія Маренич, кінокритик, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський, консул Генерального консульства республіки Польща в Харкові пані Галина Гранат.

"Сьогодні ініціатор проведення міжнародного кінофестивалю "Харьковская сирень" Михайло Добкін відкрив оновлену алею почесних гостей кінофестивалю. Але, напевно, його не було б, якби 115 років тому великий Альфред Федецький не відкрив усьому світу чудо харківського кінематографа. Минуло рівно 115 років з того моменту, як у цьому будинку в 1896 році відбувся перший публічний кіносеанс. Дуже приємно, що наша зустріч тут стає традиційною. Ми в перший день відкриття кінофестивалю «Харьковская сирень» приходимо до цієї меморіальної дошки, щоб згадати про цю велику людину, яка за суттю, за характером, за способом мислення, за своїм талантом був справжнім харків'янином", - зазначила Вікторія Маренич.

Довідка. 2 грудня виповнилося 115 років з того часу, як у стінах будівлі Харківської обласної філармонії відбувся перший публічний кіносеанс Альфреда Федецького. У далекому 1896 році тут знаходився оперний театр. Кіносеанс проходив у переповненому залі і викликав величезний інтерес до мистецтва, яке тільки зароджувалося в нашому місті та й в усій Російській державі.