Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Алею зірок кінофестивалю «Харьковская сирень» поповнили сім нових імен

Алею зірок кінофестивалю «Харьковская сирень» поповнили сім нових імен

Сьогодні Алея зірок кінофестивалю «Харьковская сирень» поповнилася новими іменами. Відкрито пам’ятні дошки з відбитками долонь гостей III Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» – французьких акторів Жан-Поля Бельмондо і Шарля Жерара, народних артистів Росії Олексія Петренка та Максима Дунаєвського, народного артиста України Остапа Ступки, заслужених артистів Росії Бориса Токарєва і Людмили Гладунко. В урочистій церемонії відкриття взяв участь голова Харківської облдержадміністрації, Михайло Добкін, начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, співголова оргкомітету фестивалю Вікторія Маренич та харківський кінокритик, член журі кінофестивалю Володимир Миславський.

«115 років тому Альфред Федецький подарував всьому світу таке явище, як харківський кінематограф, а в 2009 році Михайло Добкін повернув нашому місту звання кінематографічної столиці. Сьогодні ми даруємо місту те, що було закладено ще в травні 2011 року - імена гостей III Міжнародного фестивалю кіно «Харьковская сирень», які побували в нашому рідному місті», - зазначила, відкриваючи церемонію, Вікторія Маренич.

Михайло Добкін привітав присутніх і всіх харків'ян з цією знаменною подією і відзначив: «Жителям Харкова і всієї України, людям, яким небайдужий кінематограф, назавжди запам'ятовуються приємні хвилини травня, коли в Харкові традиційно відбувається фестиваль «Харьковская сирень». Гості нашого міста з подивом дізнаються, що багато зірок світового і вітчизняного кіно бувають у Харкові особисто, залишають відбитки на Алеї почесних гостей і везуть звідси масу вражень, пов'язаних з нашим містом і тими людьми, які тут проживають».

Алею зірок відкрито 16 травня 2010 року в рамках II фестивалю – було встановлено перші 5 стел з бронзовими відбитками долонь Почесного президента фестивалю, французької актриси Мілен Демонжо, композитора, члена журі Володимира Дашкевича, кінематографіста, члена журі Володимира Фокіна, актора Богдана Ступки та кінорежисера Алли Сурікової, які їх залишили під час першого кінофестивалю «Харьковская сирень». В травні 2011 року в ході III кінофестивалю в саду імені Шевченка було відкрито стели з зліпками долонь акторів П'єра Рішара, Каті Ченко і Наталії Фатєєвої.

Довідка. Міжнародний фестиваль «Харьковская сирень» проводиться з 2009 року та вже став традиційним та знаковим для міста і області. Назву фестивалю дала книга спогадів про матір «Харьковская сирень» французької актриси Мілен Демонжо – для колишньої харків’янки для Клавдії Трубнікової саме бузок став уособленням рідного міста, про яке вона розповіла своїй дочці.

В рамках фестивалю Харківщину відвідали світові знаменитості, актори французького, російського та українського кіно, було презентовано книжки Почесного президента фестивалю Мілен Демонжо «Харьковская сирень» та «Животные в моей жизни», відбулись майстер-класи відомих акторів і режисерів, творчі зустрічі, виставки, презентації книг, концерти, спектаклі, покази конкурсних робіт і позаконкурсний показ.

Головною ідеєю фестивалю є просування іміджу Харківщини. Під час заходу глядачу представляють свої короткометражні роботи молоді режисери. У 2011 році на конкурсний відбір надійшло 123 роботи, з яких селекційна комісія відібрала 53 фільми.