Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У боротьбі з ВІЛ досягнуто безпрецедентний глобальний прогрес, але вкрай необхідно забезпечити стійкі інвестиції

У боротьбі з ВІЛ досягнуто безпрецедентний глобальний прогрес, але вкрай необхідно забезпечити стійкі інвестиції

Сьогодні в світі відзначається міжнародний день боротьби зі СНІДом. Як повідомляє офіційний сайт ВООЗ, глобальний прогрес як в області профілактики, так і в галузі лікування ВІЛ свідчить про переваги стійких інвестицій в боротьбу з ВІЛ/СНІДом протягом тривалого часу. В останній доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), ЮНІСЕФ та ЮНЕЙДС "Доповідь про глобальні заходи у на ВІЛ/СНІД" зазначено, що розширений доступ до послуг з ВІЛ призвів до зменшення числа нових інфекцій на 15% за минуле десятиліття і до зниження смертності, пов'язаної зі СНІДом, на 22% за останні п'ять років.

"Для досягнення таких темпів світу треба було десять років, - заявив Готфрід Хірншалл, директор Департаменту ВООЗ з ВІЛ. - Зараз з'явилася найреальніша можливість випередити епідемію. Але це можливо лише у випадку, якщо протягом наступного десятиліття і пізніше взяті темпи будуть утримані і прискорені ".

"2011 рік став роком кардинальних змін. З новими науковими досягненнями, безпрецедентним лідерством і безперервним прогресом в області заходів у відповідь на СНІД перед країнами відкрилися широкі можливості для того, щоб утримати набрані темпи і підняти їх дії у відповідь на наступний рівень, - заявив Пол Де Лей , заступник Виконавчого директора, ЮНЕЙДС. - За допомогою розумних інвестицій країни зможуть підвищити ефективність, зменшити витрати і поліпшити результати. Проте успіхи, досягнуті на сьогоднішній день, піддаються загрозі з-за зменшення ресурсів, що виділяються на СНІД ".

Довідково

В даний час переважна більшість (64%) людей у віці 15-24 років з ВІЛ у світі є жінками. В Африці на південь від Сахари цей показник ще вище - дівчата і молоді жінки становлять 71% всіх молодих людей з ВІЛ, в основному через те, що вони не отримують інформацію про профілактику хвороби. Крім того, триває маргіналізація деяких груп населення. У Східній Європі та Середній Азії більше 60% людей з ВІЛ є споживачами ін'єкційних наркотиків. Але на споживачів ін'єкційних наркотиків припадає лише 22% людей, які отримують АРТ.

Незважаючи на те, що завдяки поліпшеним службам щодо запобігання передачі ВІЛ від матері дитині попереджено близько 350 000 нових інфекцій серед дітей, у світі налічується близько 3,4 мільйона дітей з ВІЛ, багато з яких не отримують лікування ВІЛ. У 2010 році в країнах з низьким і середнім рівнем доходу лікування ВІЛ отримував лише кожен четвертий потребує ньому дитина в порівнянні з кожним другим дорослим.

"Незважаючи на досягнення в лікуванні, догляді та підтримці для дорослих людей, ми відзначаємо, що прогрес для дітей йде повільніше, - заявила Лейла Паккала, Директор бюро ЮНІСЕФ в Женеві. - Охоплення дітей заходами щодо ВІЛ залишається на тривожно низькому рівні. Завдяки злагодженим діям і орієнтованим на справедливість стратегіям ми повинні забезпечити, щоб глобальні зусилля були настільки ж ефективні для дітей, як і для дорослих людей ".

"Ініціатива з ліквідації" ВООЗ, ЮНЕЙДС та ЮНІСЕФ спрямована на ліквідацію до 2015 року нових інфекцій ВІЛ серед дітей та збереження життя їх матерів.

У розробленій ВООЗ "Глобальній стратегії сектора охорони здоров'я по ВІЛ/СНІДу на 2011-2015 роки", ухваленій Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я в травні 2011 року, підкреслюється важливість безперервних зусиль щодо оптимізації лікування ВІЛ і "комбінованої" профілактики для використання цілого ряду різних підходів до зниження ризику інфікування людей.