Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Притрасовим лікарням необхідно збільшити фінансування на 15-20%, оскільки в них обслуговуються люди, які не проживають на закріплених територіях

Притрасовим лікарням необхідно збільшити фінансування на 15-20%, оскільки в них обслуговуються люди, які не проживають на закріплених територіях

«Сьогодні, на превеликий жаль, в медичному глосарії не визначена дефініція притрасової лікарні. Ми протягом 2010-2011 року дуже плідно працюємо з Міністерством охорони здоров’я України, і, я думаю, що в нормативно-правовій базі дуже швидко з’явиться термін «притрасова лікарня», - зазначив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, фінансування закладів охорони здоров’я здійснюється з розрахунку на обслуговування однієї особи. У середньому це 700 грн. Воно відрізняється по рівнях надання медичної допомоги. Зокрема, фінансування центральної районної лікарні у розрахунку на одного жителя становить приблизно 350 грн. на рік. 

«Ці кошти передбачені на обслуговування мешканців районів. Але, наприклад, до Валківської ЦРЛ у 2010 році потрапило 434 мешканці не Валківського району. Фінансування на них не було передбачено. Це люди, як правило, які потрапляють у дорожньо-транспортні пригоди або якісь форс-мажорні ситуації. На їх лікування витрачено майже 1 млн. 100 тис. грн. Це означає, що гроші, які були передбачені для лікування жителів цього району, витрачено на інших, і ніхто цих витрат не компенсує», - зазначив Ігор Шурма.

Він повідомив, що пропозиція Харківської області полягає у тому, щоб таким лікарням, як у Чугуєві, Ізюмі, Валках, Краснограді надавати статус притрасових лікарень зі збільшенням фінансування на 15-20% з розрахунку на те, що сюди будуть потрапляти люди, які не проживають на цій території. 

Теги