Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область має найвищій по Україні рівень виховання дітей-сиріт в сімейних формах

Харківська область має найвищій по Україні рівень виховання дітей-сиріт в сімейних формах

В ході прес-конференції Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко повідомив, що Харківська область – 17-та, яку він відвідує з метою детального моніторингу виконання на території регіону Конвенції ООН про права дитини, дотримання законодавства щодо охорони дитинства і відповідних Указів і доручень Президента України. За його словами, під час візиту на Харківщину основний акцент було зроблено на захисті прав і інтересів дітей найбільш уразливих категорій, в першу чергу – дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими потребами, дітей з багатодітних родин та дітей, які мають конфлікти із законом.

Юрій Павленко повідомив, що в Харківській області станом на сьогоднішній день налічується 4 тис. 912 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, з них 62% виховується в сім’ях опікунів-піклувальників. На жаль, цей показник трохи нижчий за середній по Україні, який складає 65%.

«Разом з тим, хочу окремо відзначити, що Харківська область має найвищій по Україні рівень виховання дітей-сиріт в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях. В таких сім’ях зараз виховується 809 дітей, що складає 16,5% від загальної кількості дітей цієї категорії. Для порівняння, середній показник по Україні становить 9%. Таким чином, Харківська область має показник майже вдвічі більший за середній по Україні. Не зважаючи на те, що загалом по Україні за останні два роки відбулося значне зменшення виконання законодавства щодо виховання дітей у сімейних формах, Харківська область тут втримала позиції і не змінила політику, а знайшла нові форми її реалізації», – підкреслив Уповноважений з прав дитини.

В той же час, все ще направляється на виховання в дитячі інтернатні заклади майже 22% дітей – кожна 5-та дитина.

Юрій Павленко відзначив ще один позитивний момент: кількість усиновлених дітей в Харківській області щорічно зростає, і цей рік теж не виключення.

Теги