Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулася акція «Запали свічку», присвячена пам'яті жертв Голодомору

У Харкові відбулася акція «Запали свічку», присвячена пам'яті жертв Голодомору

Сьогодні близько 400 представників молодіжних та громадських організацій Харківщини запалили свічки на площі Рози Люксембург з нагоди Дня пам'яті жертв Гододомору 1932-33 років. Величезний хрест із запалених лампад закликав харків'ян завжди пам'ятати про ту біду, яка спіткала нашу країну. «У чому величина тієї трагедії, яку пережила наша країна? Голодомор 32-33 років серйозно позначився на демографічній ситуації в нашій країні, він привів до смерті безлічі людей - називають різну кількість загиблих. Іноді кажуть, що в результаті заходів, які призвели до цієї трагедії, був здійснений певний технічний прорив, але хто погодився б добитися досягнень хотів такою ціною? Ніхто не хотів би опинитися на місці тих людей, які страждали від голоду, випробували на собі нелюдську машину репресій і загинули в таборах», – зазначив начальник управління внутрішньої політики зв'язків з громадськістю ХОДА Володимир Зінченко.

У пам'ять про жертви голоду в Харкові відбулися панахиди, пам'ятні уроки в школах і вузах, круглі столи та конференції. Пам'ять загиблих вшановували покладання квітів та хвилинами мовчання.

Довідка.
Голод 1932-1933 років став спільною трагедією країн колишнього Радянського Союзу. Він охопив основні зернові райони СРСР – Україну, Північний Кавказ, Нижнє і Середнє Поволжя, значну частину Центрально-Чорноземної області, Казахстан, Західну Сибір і Південний Урал.

У ці роки на території Поволжя, Центрально-Чорноземної області, Північного Кавказу, Уралу, Криму, частині Західного Сибіру, ​​Казахстану, України та Білорусії від голоду і хвороб, пов'язаних з недоїданням, загинуло близько 7 млн. осіб. Причиною цьому були репресивні хлібозаготівлі, які значно погіршили важкі наслідки неврожаю 1932 року.