Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Робота сучасних котлів з використанням паливних брикетів дозволить економити щорічно близько 1 мільйона гривень

Робота сучасних котлів з використанням паливних брикетів дозволить економити щорічно близько 1 мільйона гривень

Як повідомив сьогодні заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, завдяки роботі котлів з використанням паливних брикетів щорічно в області економиться близько 250 тисяч гривень. Зокрема, в 2009 році економія склала 237 тисяч гривень, в 2010 - 268 тис.грн., а вже поточного опалювального сезону вдалося заощадити 68 тисяч гривень. У той же час за умови модернізації лінії по виробництву брикетів, яка працює на базі Шевченківської філії ХОКП «ДРІТ», а також переведення 8 котелень району на тверде паливо, щорічна економія складе 1 мільйон гривень. 

19 котлів, які працюють на брикетах в даний момент, мають рівень ККД близько 50%, оскільки відпрацювали вже більше 20 років. У зв'язку з цим при роботі втрачається значна частина енергії.

У той же час в модернізації потребує і сама лінія з виробництва брикетів, яка працює в Шевченківському районі з 2009 року. Так, на даний момент брикети виробляються тільки з соломи, тоді як модернізація дозволить виробляти паливо також і з відходів лісозаготівельної галузі і дасть можливість збільшити виробництво до 3500 тонн брикетів в рік. Згідно з розрахунками, потреба 8 нових котелень з ККД близько 90% складе 869,6 тонн брикетів щорічно. Вартість модернізації лінії становить 988 тисяч гривень.

За словами Валентина Дулуба, на даний момент у Шевченківському районі планується реалізувати пілотний проект, згідно з яким ряд котелень будуть працювати з частковим використанням брикетів.