Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Промислові гіганти Харківщини повинні знайти своє місце на сучасній економічній карті Україна і випускати затребувану продукцію

Промислові гіганти Харківщини повинні знайти своє місце на сучасній економічній карті Україна і випускати затребувану продукцію

Харків з часів Радянського Союзу вважався центром машинобудування. Левова частка підприємств працювала на військово-промисловий комплекс і сегмент продукції, яка випускалася для народного господарства, був невеликий, зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час зустрічі з учасниками всеукраїнського прес-туру та представниками районних газет Харківської області. За його словами, успішно знайшли своє місце на ринку ті підприємства, які працювали в основному на створення мирної продукції, зокрема заводи «Турбоатом» і «Електроважмаш» успішно працюють і мають великий портфель замовлень. Всі підприємства області, які можна було перепрофілювати, зорієнтовані на випуск товарів для мирного життя, але частина заводів так і не знайшла себе у сучасному світі.

«Споживчий, утриманський підхід, який лежав в основі життя багатьох підприємств, себе не виправдовує. Не можна за рахунок держбюджету оплачувати заробітну плату підприємству, яке працює на 10% потужності і випускає продукцію, яка у нього на складі дорожче, ніж у роздрібній мережі. Несучасний підхід, невміння правильно побудувати роботу, призводить до того, що страждають колективи, і страждає економіка, - зазначив губернатор. - Ті наші промислові гіганти, які не знайшли свою нішу і не випускають затребувану продукцію, повинні переформатуватися і знайти своє місце на сучасній економічній карті України».

Михайло Добкін також підкреслив, що українські виробники потребують державної підтримки. Він зазначив, що ситуація на ринку така, що часто вітчизняна продукція не може скласти конкуренцію імпортній, і якщо держава вважає галузь пріоритетною, то потрібно вводити серйозні митні бар'єри на шляху ввезення такої продукції в Україну.