Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область захищена від африканської чуми свиней

Харківська область захищена від африканської чуми свиней

В Харківській області вживається цілий комплекс заходів проти африканської чуми свиней. Про це повідомив під час прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, випадки цієї хвороби зареєстровані в ряді областей Російської Федерації, в тому числі, у безпосередній близькості до Харківщини. «На сьогоднішній день вакцини від африканської чуми свиней немає. Нині багато регіонів Росії охоплені цією хворобою. У Курській області на відстані 5 км від вогнища зараження знищується все що є живе, і це не тільки свині, кури та худоба, це також зерно і інше продовольство. Розумієте, яка це біда. На сьогоднішній день в Російській Федерації виділяються величезні кошти на боротьбу з африканською чумою», – зазначив заступник губернатора.

Він зазначив, що всі господарства, де утримують свиней, мають бути огороджені та мати дизбар’єри. На автомобільних та залізничних пунктах контролюється ввезення продуктів харчування, зокрема, заборонено провезення через кордон свинини і свинячого сала. На автомобільних пунктах пропуску через державний кордон проводиться обробка машин дезінфекційними засобами. Зокрема, для пункту пропуску Гоптівка нещодавно було закуплено дві найперших в Україні установки по 100 тис. грн., які обробляють і легковий, і вантажний транспорт.

Також необхідний контроль над поголів’ям диких кабанів. Як зазначив Віталій Алексейчук, саме через них відбулось зараження у Ростовській області. В нашому регіоні щільність поголів’я також у 1,5 рази вище норми.

«Особливу увагу необхідно звернути на Євро-2012. На чемпіонат до України приїде багато людей, у тому числі з Росії, де широко розповсюдилась африканська чума свиней, та з Грузії, де ця хвороба знищила все поголів’я. Треба захистити нашу Харківську область. Буде вжито жорстких заходів, включаючи відповідальність згідно законів України», – підкреслив заступник голови ХОДА.

За його словами, для того, щоб убезпечити особисті господарства від африканської чуми, треба контролювати харчування тварин, своєчасно проходити ветобслуговування, зробити для свиней огородження, за котре не будуть потрапляти інші тварини.

«Є цілий комплекс заходів, які необхідно вжити, щоб не допустити зараження. Всі служби – і прикордонники, і митники, і МВС роблять все, що в їхніх силах. Ми не допустимо чуму на Україну», – заявив Віталій Алексейчук.