Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область готова протистояти африканській чумі свиней

Харківська область готова протистояти африканській чумі свиней

В даний час в ряді регіонів Російської Федерації виявлена ​​африканська чума свиней. У Харківській області цього захворювання немає, і вживаються всі заходи для того, щоб його збудник не потрапив на територію регіону. Це питання сьогодні обговорювалося на надзвичайній нараді під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віталія Алексейчука, в якій взяли участь глави надзвичайних протиепізоотичних комісій в районах області, представники правоохоронних органів, управління МНС, харківського прикордонного загону та регіональної митниці. Африканська чума свиней не являє небезпеки для людини, але її наслідки для економіки області і всієї країни можуть бути катастрофічними. «На жаль, на сьогоднішній день вакцини від цієї хвороби немає, і вона не лікується, тому якщо не вжити жорстких заходів на території Україні, то втрати будуть непоправні. У разі виявлення хвороби повинне бути знищене все живе в радіусі 20 км від вогнища зараження: всі тварини, зерно та овочі. Це величезні збитки і для населення», – заявив Віталій Алексейчук.

За його словами, в Російській федерації, де африканська чума зафіксована в ряді областей, з державного бюджету виділено 22 млрд. рублів для того, щоб погасити вогнища зараження.

У зв'язку з виявленням африканської чуми в Курській та Воронезькій областях Росії, на Харківщині буде вжито ряд додаткових захисних заходів, особливо в прикордонних районах області. Свиноферми області повинні бути обгороджені профілактичними смугами, буде також створена прикордонна захисна смуга. На автомобільних пунктах пропуску через державний кордон проводиться обробка машин дезінфекційними засобами, на автомобільних та залізничних пунктах контролюється ввезення продуктів харчування, зокрема, заборонено провезення через кордон свинини і свинячого сала. В області ведеться роз'яснювальна робота та вживаються заходи з ліквідації стихійних місць торгівлі, через які також може поширюватися інфекція.

Віталій Алексейчук підкреслив, що також необхідний моніторинг руху диких кабанів і скорочення їх чисельності до нормативної – нині щільність поголів'я диких кабанів в області перевищена і становить 3,5 тис. голів. За його словами, відстрілу підлягає 751 голова.

Заступник губернатора зазначив, що у разі злагодженої роботи митної та прикордонної служб, ДАІ та голів РДА загрози для тваринництва регіону немає.