Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська державна академія дизайну і мистецтв відзначає 90-річчя

Харківська державна академія дизайну і мистецтв відзначає 90-річчя

Сьогодні в Харківській державній академії дизайну і мистецтв відбулися урочистості з нагоди 90-річчя вузу. У них взяв участь начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Роман Шаповал, ректор ХДАДМ Віктор Даниленко, голова Харківського відділення Національної спілки художників України Віктор Ковтун, викладачі ВНЗ, видатні харківські художники, випускники та студенти академії. До 90-річчя ВНЗ був приурочений VI Міжнародний форум «Дизайн-освіта 2011», котрий відбувався у Харкові 30 жовтня – 4 листопада 2011 року.  «90 років – це дійсно великий крок і велика історія. Ми почули, яке славетне минуле в цього чудового вищого навчального закладу. Я сподіваюсь, що славетне майбутнє буде ще кращим. Я сподіваюсь, що всі дизайнери, художники, всі випускники досягнуть визнання ще до того, як ми будемо з вами справляти 100-річчя. Безумовно, Форум, на якому ми присутні, вже став традиційним, але я сподіваюсь, що він буде мати і ще міжнародні шляхи, в яких будуть відзначені випускники цього славетного вуза», – зазначив Роман Шаповал.

Також він вручив викладачам академії почесні нагороди Харківської облдержадміністрації за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі українського дизайну і мистецтв, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 90-річчя створення Харківської державної академії дизайну і мистецтв.

Професійна художня освіта в Україні розпочалася з другої половини ХVІІІ ст. Ще при попереднику Харківського університету – Харківському колегіумі був відкритий клас малювання. У 1805 в Харківському університеті був створений клас малюнка, і в 1869 була відкрита приватна школа малювання М.Раєвской-Іванової, де розвивався, зокрема, і художньо-промисловий напрям, який з часом дав поштовх до створення Академії.

У 1963 році Харківський державний художній інститут був реорганізований у Харківський художньо-промисловий інститут, котрий в 2001 році був перетворений на Харківську державну академію дизайну і мистецтв.

В даний час ХДАДМ є освітньо-науковим і культурно-мистецьким центром Слобожанщини, де здійснюється професійне навчання у галузі образотворчого мистецтва та дизайну, ведеться підготовка аспірантів і докторантів, розробляються новітні навчальні програми та здійснюються наукові дослідження, реалізуються численні культурно-мистецькі заходи та творчі акції.

Довідка:
В Україні діє всього 3 вищих художніх академії – в Харкові, Києві і Львові. Харківська художня школа має глибокі традиції, як офіційне навчальний заклад вона заснована в 1921 році.

На 3-х факультетах академії дизайну і мистецтв навчаються близько 1450 студентів, у тому числі представники 12 країн близького і далекого зарубіжжя. Навчально-виховну, методичну, наукову та творчу роботу на 18 кафедрах академії здійснюють майже 200 педагогів. У їх числі 25 професорів, 13 докторів наук, 57 доцентів і кандидатів наук. 22 мають почесні звання народного художника, заслуженого діяча мистецтв, заслуженого художника і архітектора України, 4 є членами Академії мистецтв України та Академії архітектури і будівництва України, майже половина викладачів є членами Національних спілок художників, архітекторів та Спілки дизайнерів України.

Навчальний процес забезпечують 18 лабораторій та навчальних майстерень, 4 комп'ютерні класи, бібліотека (понад 136 тисяч одиниць зберігання літератури), академічний музей, мистецтвознавчий центр "Академія", науководослідних сектор, студентське наукове творче товариство, студентський театр "Публіцист", студентський театр мод, гуртожиток. 

Теги