Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протягом 5 років в Харківській області має збільшитися поголів’я молочних корів та об’єми надоїв

Протягом 5 років в Харківській області має збільшитися поголів’я молочних корів та об’єми надоїв

У своєму виступі на семінарі-нараді «Молочне скотарство. Стратегія розвитку» в.о. начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олена Кулик зазначила, що за статистичними даними, споживання молока і молочних продуктів в перевищує обсяги виробництва , при тому, що фактичне споживання молока і молочних продуктів населенням області складає лише 57% від фізіологічної норми. Вона підкреслила, що така ситуація потребує виправлення, тому у квітні обласною радою була затверджена Програма розвитку тваринництва в господарствах Харківської області на 2011 – 2015 роки, згідно з котрою прискорений розвиток молочного скотарства було наряду з прискореним розвитком свинарства включено в число стратегічних пріоритетів.

Олена Кулик зазначила, що перед молочним скотарством області стоять наступні завдання: збільшити до кінця 2015 року поголів’я молочних корів до 117,0 тис. голів, що на 16,4% більше порівняно з наявним на початок 2011 року; к 2015 року виробляти в цілому по області 681,3 тис. тонн молока (на 46% більше проти 2010 року) та підвищити середню продуктивність корів в усіх категоріях господарств до 6146 кг, а по сільгосппідприємствах – до 6300 кг молока на одну корову на рік.

Також вона окреслила ряд першочергових завдань: «Тваринництво, а особливо молочне скотарство, не може бути без кормової бази. Тому перш, ніж починати будівництво чи реконструкцію тваринницької ферми, необхідно вирішити питання наявності земельних угідь в розмірах, достатніх для її гарантованого забезпечення всіма необхідними видами кормів. При чому робити це необхідно з перспективою нарощування чисельності поголів’я і обсягів виробництва тваринницької продукції. У нас же, нажаль, нерідкі випадки, коли рівень інтенсивності виробництва продукції тваринництва випереджає рівень інтенсивності кормовиробництва, а повинно бути навпаки».

Одночасно з потрібно виключити ризик втрати землекористування та сформувати надійну системи забезпечення тваринницьких ферм ремонтним поголів’ям телиць і нетелів, зазначила Олена Кулик.