Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські школярі візьмуть участь у науково-дослідницькому проекті, присвяченому 200-річчю Бородінської битви

Харківські школярі візьмуть участь у науково-дослідницькому проекті, присвяченому 200-річчю Бородінської битви

Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія», обласний благодійний фонд «Академія» і фонд «Російський світ» проведуть регіональний науково-дослідний проект «200-річчя Бородінської битви: Україна пам'ятає». Про це повідомила сьогодні в ході прес-конференції перший проректор ХГУ «НУА» Катерина Астахова. В рамках проекту буде організована науково-дослідна робота школярів, присвячена історії полків, що дислокувалися на території Слобідської України і брали участь у бойових діях Великої Вітчизняної війни 1812 року, і в першу чергу – в Бородінській битві.

Також відбудеться відкритий міський інтелектуальний турнір з історії Вітчизняної війни 1812 року, який буде включати захист дослідницьких проектів та брейн-ринг на тему «Вітчизняна війна 1812 року: дати, події, люди». У змаганнях візьмуть участь команди з 2-3 учнів 9-11 класів загальноосвітніх шкіл м. Харкова та області.

Катерина Астахова зазначила, що мета проекту «200-річчя Бородінської битви: Україна пам'ятає» – формування у школярів цілісного, позитивного історичного мислення, а також привернення уваги громадськості і до ювілею великої історичної події – Бородінської битви.

Нагородою переможцям турніру буде екскурсійна поїздка на Бородінське поле 8-10 вересня 2012 року – в 200-річний ювілей битви при Бородіно.

Довідка.
Бородінська битва (у французькій історії - битва на Москві-ріці, фр. Bataille de la Moskova) – найбільша битва Вітчизняної війни 1812 року між російською і французькою арміями, відбулася (26 серпня) 7 вересня 1812 року біля села Бородіно, в 125 км на захід від Москви.
24 червня 1812 року армія Наполеона без оголошення війни вторглася в межі Російської імперії. Швидке просування потужної французької армії змусило російське командування відступити вглиб країни і позбавило можливості головнокомандувача російською армією, генерала Барклая-де-Толлі, підготувати війська до бою. 20 серпня імператор Олександр I підписав указ про призначення головнокомандуючим російськими військами Михайла Кутузова. На той час армія Наполеона вже зазнала значних втрат, і в ситуації, що склалася, Кутузов вирішив дати генеральний бій недалеко від Москви, біля села Бородіно.
Бородінська битва почалася рано вранці 7 вересня 1812 року і тривала 12 годин. В результаті битви французи зайняли всі основні позиції і укріплення російської армії, зберігши при цьому резерви, відтіснили росіян з поля бою, а в підсумку змусили їх відступити і залишити Москву. При цьому російська армія зберегла боєздатність і моральний дух. Наполеон не зумів розгромити російську армію, і в результаті це визначило його кінцеву поразку.
Бородінська битка є однією з найбільш кровопролитних битв XIX століття. Втрати були величезними з обох сторін – понад 38 тисяч російських солдатів і 58 тисяч французьких.