Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За порушення в земельній сфері винесено 344 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності на суму 85 тис. грн.

За порушення в земельній сфері винесено 344 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності на суму 85 тис. грн.

Управління Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель розпочало свою діяльність у складі Головного управління Держкомзему у Харківській області у лютому цього року. Станом на 1 жовтня 2011 року на території Харківської області проведено 5137 перевірок дотримання вимог земельного законодавства, в ході яких було виявлено 3203 порушень на площі 24114 га, видано 3168 приписів про усунення порушення, складено 1298 протоколів, винесено 344 постанови про притягнення порушників до адміністративної відповідальності на суму 85177 грн. До органів прокуратури, досудового слідства та дізнання направлено 22 матеріали стосовно порушень земельного законодавства при використанні земельних ділянок, які містять ознаки складу злочину.

Однак, земельне законодавство порушують не лише суб’єкти господарювання, які використовують земельні ділянки. Найбільш резонансні порушення, навпаки, пов’язані зі зловживанням владою посадовими особами. Серед таких виявлено 234 випадки прийняття органами державної влади та місцевого самоврядування розпоряджень (рішень) щодо регулювання земельних відносин. Матеріали передані до органів прокуратури, досудового слідства або дізнання, порушено 9 кримінальних справ відносно посадових осіб органів місцевого самоврядування та державної влади, заявлено судові позови стосовно відшкодування державі понад 40 млн. грн. збитків.

Загалом, за підтвердженою інформацією, за матеріалами, складеними державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель, порушено 16 кримінальних справ.