Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області вже видано 8 з 10 тисяч Державних актів на право власності на землю

У Харківській області вже видано 8 з 10 тисяч Державних актів на право власності на землю

«Ми на початку непростого шляху з наведення порядку в сфері земельних відносин. Я не сумніваюся, що ми наведемо порядок, але це питання не одного дня», – підкреслив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час традиційної зустрічі з журналістами «Чай з губернатором». За його словами, вже видано майже 8 тисяч із тих 10 тисяч Державних актів на право власності на землю, які Президент України зобов'язав область видати протягом місяця, але це не рішення всієї проблеми, це тільки ті акти, які скупчилися за певний період, а всього людям потрібно видати сотні тисяч актів.

Також Михайло Добкін назвав основні причини утворення черг в управліннях земельних ресурсів і земельному кадастрі. За його словами, після повідомлень в пресі за актами кинулися люди, які давно втратили надію їх отримати. Крім того, змінилася система роботи управління земельних ресурсів та Державного земельного кадастру. Раніше компанії-землевпорядники мали право, оформляючи документи для здачі в земельний кадастр, брати пакет документів і здавати його для отримання акту, а людина приходила безпосередньо за актом. В даний час законодавчо такої можливості немає, і люди здають документи самостійно.

«Не всі, хто приходить до земкадастру, особливо люди похилого віку, розбираються в земельному законодавстві. Вони приносять документи, які їм підготували землевпорядні компанії, з величезною кількістю помилок, намагаються їх здати, а їм не можуть зареєструвати документи до внесення виправлень. А люди цього не в змозі зрозуміти, вони дуже засмучені таким поворотом справи», – зазначив губернатор.

Михайло Добкін повідомив, що наступним етапом після видачі 10 тисяч земельних актів буде наведення порядку в сфері земельних відносин. Буде проведено нараду з землевпорядними компаніями, яким повідомлять, що більше неможливо працювати в умовах, коли вони не несуть відповідальності за власні помилки. Буде створено обласне комунальне підприємство, за роботу якого буде нести відповідальність обласна влада, і розцінки на послуги якого будуть затверджені облрадою. Губернатор підкреслив, що розцінки КП будуть нижчими за середньоринкові, і там буде достатньо фахівців, щоб швидко оформляти всю необхідну документацію.

Також розроблений і втілюється в життя цілий комплекс заходів щодо запобігання корупції.