Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відкрито меморіальну дошку видатному академіку Олексію Коржу

Відкрито меморіальну дошку видатному академіку Олексію Коржу

Сьогодні на будівлі Інституту патології хребта та суглобів ім. проф. М. І. Ситенка було відкрито меморіальну дошку академіку, колишньому директору Інституту Олексію Коржу. Захід відбувся в рамках науково-практичної конференції «Сучасні дослідження в ортопедії та травматології», присвяченої пам’яті академіка. В урочистій церемонії взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, керівництво Інституту ім. М. І. Ситенка, учні академіка та співробітники закладу.

Звертаючись до присутніх, Ігор Шурма підкреслив значення робіт академіка та його спадщини для сучасників. «Даючи оцінку діяльності Олексія Олександровича Коржа, я хочу підкреслити те, що цю людину можна спокійно назвати засновником сучасної ортопедії і травматології. Протягом роботи у цьому інституті він написав 600 наукових робіт і 18 монографій. Він першим на території Радянського Союзу ввів систему тестів при ампутації ноги, застосував керамічні матеріали та отримав за це державну премію і звання заслуженого діяча науки. Він у досить молодому віці став дійсним членом Академії медичних наук колись Радянського Союзу, а після – України. Зрозуміло, що це дуже неординарна і непересічна особистість. Завдяки йому оформилась така наука, як вертебрологія. Оцінити його спадщину неможливо. Сьогодні спадкоємці його наукових праць, його практичних результатів працюють в Харкові, Україні і на всьому пострадянському просторі», – зазначив він.

Ігор Шурма зазначив, що в 2012 році буде діяти програма оперативного лікування сколіозу у дітей Харківщини, на яку буде виділено 1 млн. грн. За його інформацією, це також результат тієї роботи, котру проводив академік Олексій Корж – він приділяв багато уваги проблемам сколіозу.

Довідка:
Олексій Олександрович Корж народився 23 квітня 1924 року в селі Оболонь Полтавської області. У 1951 році А.А. Корж закінчив Харківський медичний інститут. Протягом 1951-1996 його трудова діяльність була пов'язана з Харківським науково-дослідним інститутом ортопедії і травматології ім. Ситенко, де він пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до директора інституту. Також він був керівником клінічного відділу інституту. З 1955 по 1998 рік А.А. Корж вів педагогічну роботу на кафедрі ортопедії і травматології Харківського інституту удосконалення лікарів.

У 1967 році А.А. Корж обраний членом-кореспондентом, у 1988 році - дійсним членом АМН СРСР (нині - РАМН). Він також був академіком Національної академії наук України (1992) та АМН України (1993). У 1969-2000 роках - член Міжнародної асоціації ортопедів-травматологів (SICOT), в 1972-2002 роках - президент Харківського медичного товариства.

Корж вніс помітний вклад у розвиток ортопедії і травматології як автор, ідеолог, керівник цілого ряду напрямків, роботи по одному з яких - пересадка кісток і суглобів - були відзначені присудженням йому Державної премії СРСР (1977). Їм вперше було введено експрес-протезування кінцівок на операційному столі після ампутації і впроваджена практика використання в хірургічній практиці керамічних матеріалів. Саме з його ініціативи відокремились і значно розвинулися такі наукові напрямки, як вертебрологія, ортопедична артрологія та онкологія.