Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського УААН святкує 55-річчя

Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського УААН святкує 55-річчя

Сьогодні в інституті ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського УААН відбулись урочистості з нагоди 55-річчя Інституту. У заходах взяв участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук, котрий привітав науковців з їхнім сьогоднішнім святом та побажав високих досягнень у майбутньому. Датою заснування Інституту є 1956 рік, але фактично його наукова діяльність розпочалась ще у 1924 році, коли при Харківському сільськогосподарському інституті було створено науково-дослідну лабораторію ґрунтознавства. Її засновником був всесвітньо відомий вчений-академік Олексій Никанорович Соколовський, чиє ім'я Інститут носить з 1959 року.

Нині Інститут - провідний науково-методичний центр, який очолює і координує науково-дослідні роботи з проблем ґрунтознавства, агрохімії та охорони ґрунтів більш ніж 20 установ НААН, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства освіти, молоді та спорту. Інститут визнано головним в країні з проблем ґрунтознавства, агрохімії і охорони ґрунтів, в ньому працюють 168 співробітників, з них 3 академіки, 1 член-кореспондент НААН, 9 докторів і 33 кандидати наук. Це відомі у своїй галузі вчені.

На базі Інституту створено Технічний комітет стандартизації ТК 142 «Ґрунтознавство», який є суб'єктом національної системи стандартизації. Інститут є засновником Українського товариства ґрунтознавців та агрохіміків (УТГА), в рамках якого проведено вісім з'їздів ґрунтознавців та агрохіміків. 

За значні наукові досягнення у галузі ґрунтознавства та агрохімії співробітники Інституту удостоєні почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України», неодноразово нагороджувалися Дипломами та Грамотами Кабінету Міністрів України, Мінагрополітики та продовольства України, Державного агентства земельних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України, почесною відзнакою НААН України.

Наукових співробітників було відзначено золотими, срібними та бронзовими медалями, визнано лауреатами конкурсу НААН «За видатні досягнення в аграрній науці», а з нагоди півстолітнього ювілею колектив Інституту було нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. Найталановитіших молодих науковців Інституту нагороджено Преміями Президента України, Верховної Ради України та стипендіями Кабінету Міністрів України.