Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Урядове завдання з енергозбереження ми виконаємо достроково. Михайло Добкін

Урядове завдання з енергозбереження ми виконаємо достроково. Михайло Добкін

На одному з останніх засідань уряду Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив облдержадміністраціям розробити п'ятирічний план з впровадження на комунальних об'єктах енергозберігаючих технологій. Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що область впорається з поставленим завданням раніше терміну, повідомляє УКРІНФОРМ. "Ми зробимо раніше. Зараз проводиться системна робота, розпочата на підприємствах Харкова ще 4 роки тому. Тепер вона переноситься на підприємства Харківської області. У чому вона полягає? Наприклад, наше головне підприємство по подачі тепла до будинків харків'ян і жителів Харківської області (Харківські теплові мережі) кілька років працює за Кіотським протоколом і вже зуміло залучити мільйони євро на переоснащення застарілого обладнання", - розповів керівник області.

За словами Михайла Добкіна, на кошти, отримані від реалізації Кіотського протоколу, КП "ХТМ" проводить заміну старих трубопроводів на сучасні з пінополіуретанової теплоізоляцією. Це дає можливість зменшити витрати за рахунок охолодження трубопроводів, а також знизити ризик аварій у мережах. Крім того, майже 10 млн. грн своїх власних коштів комунальне підприємство витратило на встановлення ефективних теплообмінних апаратів, засобів автоматики, ремонт котлів і пр.

Програма підвищення енергоефективності виконується і на інших комунальних підприємствах. За перше півріччя поточного року харківські КП заощадили паливно-енергетичних ресурсів на 11,87 млн. грн. "Ми переобладнуємо котельні, скорочуючи викиди в атмосферу. Ми переобладнуємо спеціальні пункти підігріву води для багатоквартирних висотних будинків, споруджуючи невеликі сучасні бойлерні. Підприємства, що подають тепло, гарячу і холодну воду абонентам в Харківській області сьогодні стовідсотково обладнані приладами обліку без залучення бюджетних коштів", - зазначає Михайло Добкін.

За його словами, реалізація енергозберігаючих заходів вже з наступного року дозволить споживачеві економити значні кошти на оплаті комунальних послуг. "Завдяки рішенню уряду всі абоненти будуть забезпечені приладами обліку за рахунок бюджету. Так ми будемо вже чітко розуміти, скільки тепла ми відпустили, скільки тепла людина отримала і які реальні втрати. Тепер за ці втрати людей платити не буде, їх компенсує підприємство. Те ж стосується і води. Норми споживання, яку насправді ніхто не витрачає, не буде. Буде оплата тільки згідно приладу обліку", – стверджує глава ХОДА.

Ремонтні роботи в бюджетних організаціях області, за словами Михайла Добкіна, починаються з заміни вікон і вхідних груп, що дозволяє істотно заощаджувати на витратах з опалення.

У питаннях енергозбереження обласна влада тісно співпрацює з представниками харківської науки. "Деякі розробки, які пройшли випробування і отримали свідоцтва, ми вже сьогодні активно застосовуємо, - говорить Михайло Добкін. - Всі наші нові об'єкти складаються виключно з умовою енергозбереження. Ось припустимо, окружна дорога, як один з прикладів. Там ми встановлюємо освітлення - спеціальні ліхтарі, що дозволяють в рази економити електроенергію ".

Губернатор відзначив, що в регіоні зараз формується ринок альтернативних енергоресурсів. У першу чергу це теплові насоси, які розробляють харківські ІПМаш ім. А. Підгорного НАН України та НВП "Інсолар". Ряд підприємств області використовує насоси з джерелом енергії грунту, атмосферного і вентиляційного повітря, каналізаційних стоків. "Все вищеперелічене дає нам можливість виконати поставлене Прем'єр-міністром завдання не за п'ять років, а раніше. Що ми і зробимо", - упевнений голова ХОДА.

Довідка. У 2010 році Харківська область посіла 6 місце в Україні за сукупністю показників впровадження енергозберігаючих технологій та економії паливно-енергетичних ресурсів. За результатами роботи у І півріччі 2011 року в господарському комплексі та бюджетній сфері впроваджено 1315 енергозберігаючих заходів на загальну суму 146,1 млн. грн. 

Теги