Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Площа посіву цукрових буряків у 2012 році буде розширена до 60 тисяч гектарів

Площа посіву цукрових буряків у 2012 році буде розширена до 60 тисяч гектарів

«Для відновлення колишнього статусу провідного експортера цукру та стабільного забезпечення попиту Україні необхідно збільшувати виробництво цукру, чого буде складно досягти без розширення площі посіву цукрових буряків», – зазначила у своїй доповіді на обласній нараді з питання збирання і переробки цукрових буряків у 2011 році в.о. начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олена Кулик.

За її словами, в цілому по Україні минулого року було вироблено цукру менше потреби – 1,55 млн. тонн при потребі для внутрішнього споживання мінімум 1,8 млн. тонн. У цьому року ситуація може бути виправлена – за даними Мінагрополітики, виробництво цукру із урожаю 2012 року в цілому по Україні прогнозується на рівні 2 млн. тонн.

«Розрахунки показують, що у структурі використання ріллі сільськогосподарських підприємств питома вага посівів цукрових буряків повинна складати від 3 до 5% в залежності від природної зони області, – зазначила начальник управління. – Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації підготовлені пропозиції щодо прогнозованої площі посіву цукрових буряків на 2012 рік в цілому по області та в розрізі районів. Ми вважаємо, що 60 тис. гектарів – це буде оптимальна площа посіву цукрових буряків на 2012 рік. За такої площі матимемо можливість виростити порядку 1,7 млн. тонн цукрових буряків, чого вистачить для виробництва 190 – 200 тис. тонн цукру».

Олена Кулик повідомила, що, зважаючи на викладене, вкрай необхідно вже зараз посилити увагу до питання підготовки ґрунту під посів цукрових буряків. Найперше – це проведення глибокої оранки на всій прогнозованій площі посіву.