Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області не було радіаційних аварій та інцидентів з джерелами іонізуючого випромінювання

В Харківській області не було радіаційних аварій та інцидентів з джерелами іонізуючого випромінювання

Радіаційних аварій та інцидентів з джерелами іонізуючого випромінювання у 2010 році та І півріччі 2011 року не було. Про це повідомив у ході засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації заступник начальника Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України Борис Заболотний. За його словами, на території Харківської області радіаційний моніторинг об’єктів довкілля здійснюється двома організаціями: Національним науковим центром «Харківський фізико-технічний інститут» та Харківським державним міжобласним спецкомбінатом ДК УкрДО «Радон».

ХДМСК ДК УкрДО «Радон» здійснює діяльність з переробки, тимчасового зберігання низько- і середньоактивних радіоактивних відходів, відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, дезактивації спецодягу і засобів індивідуального захисту, забруднених радіоактивними речовинами та перевезення радіоактивних матеріалів.

З метою реалізації Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами спец комбінатом виконуються наступні заходи:
- розроблено план щодо переоцінки безпеки сховищ на пункті захоронення радіоактивних відходів, який погоджено Державною корпорацією УкрДО «Радон» та на даний час направлено на погодження до Держатомрегулювання України;
- розроблено документацію на підтвердження відповідності контейнерів на контейнерне зберігання радіоактивних відходів та направлено на Державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки;
- модернізовано базу приладів радіаційного контролю Служби радіаційної безпеки спецкомбінату;
- придбано та впроваджується автоматизована система обліку індивідуальних доз опромінення персоналу спецкомбінату;
- встановлено на спецавтомобілі систему GPS, за допомогою якої визначається місце знаходження автомобіля;
- укладено договір на оснащення спецкомбінату програмним забезпеченням ведення системи обліку радіоактивних відходів.

Теги