Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області ведеться робота щодо попередження отруєння дикорослими грибами

В області ведеться робота щодо попередження отруєння дикорослими грибами

З початком грибного сезону почастішали групові випадки отруєнь. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість отруєнь дикорослими грибами збільшилася. Про це повідомила у ході засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації заступник головного державного санітарного лікаря Харківської області Любов Мякота. За її словами, станом на 20 вересня зареєстровано 8 випадків отруєння грибами у м. Люботин, Харківському, Дергачівському та Лозівському районах, з них 3 серед дітей. В той же час, у минулому році за аналогічний період зафіксовано 6 постраждалих.

«Завдяки цьогорічним погодним умовам спостерігається тенденція до зростання кількості отруєнь дикорослими грибами, враховуючи, що пік збору грибів ще не настав», - підкреслила Любов Мякота.

Вона повідомила, що згідно з комплексним планом заходів щодо попередження отруєнь грибами населення області фахівцями санепідслужби за кожним випадком проводиться детальний аналіз причин отруєння, обстеження місць їх придбання в торгівельній мережі, інформування про кожен випадок отруєння та проведення роз’яснювальної роботи щодо профілактики отруєння грибами. Зокрема проведено виступи на телебаченні і радіо, тематичні семінари, заняття з медичними працівниками, видані пам’ятки із зазначенням правил збирання грибів.

Для надання спеціалізованої допомоги отруєні з районів області спрямовуються до токсикологічного центру обласної клінічної лікарні, а з міста Харкова – у токсикологічний центр міської клінічної лікарні №2 та токсикологічне відділення міської клінічної лікарні №17. Всі діти відправляються до обласної дитячої клінічної лікарні №1.

Любов Мякота звернула особливу увагу на те, що у Ізюмському районі багато років здійснюється стихійна торгівля консервованими грибами, де реалізується продукція, що не пройшла жодної експертизи. У цьому році надійшло повідомлення про отруєння, пов’язане із вживанням консервованих грибів, придбаних в м. Ізюм.

За результатами розгляду питання комісія вирішила в період масового збору грибів вжити заходів щодо інформування населення про можливість отруєння та щодо неприпущення несанкціонованої торгівлі дикорослими грибами. Головуючий комісії, перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв дав доручення звернути особливу увагу на торгівлю консервацією в м. Ізюм. Також комісія зобов’язала керівників закладів освіти провести роз’яснювальну роботу серед батьків і дітей, а голов райдержадміністрацій – встановити попереджувальні стенди на в’їздах до лісу. 

Теги