Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Багато культурних ниточок веде до Харкова. Юрій Янко

Багато культурних ниточок веде до Харкова. Юрій Янко

На церемонії урочистого покладання квітів до пам'ятної дошки фотографу Альфреду Федецькому на будівлі Харківської обласної філармонії з нагоди Дня українського кінематографу виступив директор і головний диригент філармонії Юрій Янко. Він зазначив, що до Харкова, до будівлі по вул. Римарській, 21 веде багато культурних ниточок - тут було вперше показано кіно, і тут же пройшли перші музичні прем'єри. «Нам дуже приємно, що саме в нашому залі відбувся перший публічний кіносеанс, і я бажаю нам усім щоб ми, нарешті, побачили в Харкові проспект і вулицю Альфреда Федецького, вулицю Варвари Каринської, щоб ми все пам'ятали, тому що у нас немає майбутнього, якщо ми не пам'ятаємо минулого»,- подчеркнул Юрий Янко.

Довідка.
Альфред Федецький – один з перших кінематографістів Російської імперії. Зняв перший російський кінофільм. 2 грудня 1896 року провів у Харкові перший публічний кіносеанс. 
Варвара Каринська – уроджена харків'янка, модельєр костюмів для балету і кіно, володарка двох "Оскарів". Шила костюми для Інгрід Бергман, Марлен Дітріх, Вів'єн Лі, Джуді Гарланд, Гаррі Купера.