Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міністр культури України ознайомився з роботою Харківського художнього музею

Міністр культури України ознайомився з роботою Харківського художнього музею

10 вересня заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін і міністр культури України Михайло Кулиняк відвідали Харківський художній музей, де ознайомилися з експозиціями творів образотворчого та прикладного мистецтва, а також поспілкувалися з колективом музею.

Довідка:
Харківський художній музей був заснований в 1905 році. В даний час в 25 залах Харківського художнього музею є відділення російської та української дореволюційного мистецтва, мистецтва радянського періоду, західноєвропейського мистецтва XVII-XIX століть і декоративно-прикладного мистецтва. 

Сьогодні Харківський художній музей - один з найстаріших, а по цінності колекції - один з найзначніших в Україні. Історії музейної колекції в цьому році виповнюється 200 років. Вона налічує зараз більше 20 тисяч експонатів, серед яких - унікальні твори майстрів світового та українського живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва. 

У зібранні представлені твори видатних російських живописців К. П. Брюллова, А. К. Айвазовського, І. І.Шишкіна, В. І. Сурикова, В. Л. Боровиковського, Д. Г. Левицького, Н. А. Ярошенко, В.Е.Борісова-Мусатова та ін У Харківському художньому музеї також знаходиться найбільше в Україні зібрання робіт І.Е.Рєпіна - 11 живописних полотен (серед них і знамените «Запорожці пишуть листа турецькому султану», варіант 1889-1893 рр.., переданий харківському музею з Державної Третьяковської галереї в 1932 році) і 8 аркушів графіки. Крім цього, музей має багату колекцію відомих українських митців, у тому числі Т.Г.Шевченко, С.І.Васильківського, П.Д.Мартиновича, М.А.Беркоса, М.С.Ткаченко, П.А.Левченко та інші Фонди музею налічують близько 20 тисяч одиниць художніх цінностей, що знаходяться тут на зберіганні.