Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За дорученням Прем’єр-міністра України Харківська область презентувала в Міністерстві охорони здоров’я 3 проекти. Ігор Шурма

За дорученням Прем’єр-міністра України Харківська область презентувала в Міністерстві охорони здоров’я 3 проекти. Ігор Шурма

За дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова 31 серпня в Києві відбулася зустріч експертів Міністерства охорони здоров’я України на чолі з першим заступником міністра Раїсою Моїсеєнко з делегацією Харківської області у складі заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми, начальника Головного управління охорони здоров’я ХОДА Олександра Галацана, головного лікаря Обласної клінічної лікарні Богдана Федака, заступника начальника Головного управління охорони здоров’я ХОДА Тетяни Єфименко. Як повідомив Ігор Шурма, під час зустрічі Харківська область презентувала 3 проекти: впровадження автоматизованої системи по управлінню роботою швидкої медичної допомоги на базі системи супутникової навігації; створення центру перинатальної допомоги при Обласній клінічній лікарні; модель розвитку первинної медико-санітарної допомоги.

За інформацією Ігоря Шурми, робота системи супутникової навігація була продемонстрована на переносній диспетчерській станції, де в онлайн-режимі можна було слідкувати за роботою автомобілів швидкої допомоги. Також в онлайн-режимі був продемонстрований моніторинг роботи служб швидкої допомоги в Харківській області та м. Луганську, де ця система також впроваджена.

«Для того, щоб реалізувати проект в межах України необхідно близько 200 млн.грн. на витратні матеріали. Цю систему можна запровадити у всій країні за 1-1,5 роки. Харківська область запропонувала реальний шлях реформи в роботі швидкої медичної допомоги, але щоб цей проект був реалізований, вкрай необхідно ухвалення закону про швидку невідкладну медичну допомогу та медицину катастроф, який виведе невідкладну допомогу в окрему службу, що дозволить зробити її більш ефективною», - зазначив Ігор Шурма.

Коментуючи харківську модель організації роботи первинної медико-санітарної допомоги, Ігор Шурма зазначив, що на відміну від проекту, який реалізується в 3 областях України, на Харківщині центри первинної медико-санітарної допомоги, куди будуть включені фельдшерсько-акушерські пункті та сільські амбулаторії з денним стаціонаром, створюються не як окремі юридичні особи, а як центри у складі центральної районної лікарні. Пропозиція області буде розглянута експертами.

«Ми вважаємо що перший та другий рівень медичної допомоги, хоча вони і мають різні джерела фінансування, повинні бути тісно переплетені, від чого виграє і пацієнт, і лікар. Якщо в державі буде ухвалена концепція створення центрів первинної медико-санітарної допомоги як окремих юридичних осіб, харківська модель шляхом наказів буде адаптована до вимог протягом 10 днів. Якщо ця концепція не буде ухвалена як основна, тоді повернення до харківської моделі буде неможливим, тому що згідно з Конституцією України скорочення мережі медичних закладів заборонено», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що під час зустрічі був остаточно погоджений проект створення обласного перинатального центру при Обласній клінічній лікарні. «Якщо буде виконана обіцянка своєчасного фінансування цього проекту з державного бюджету, до січня 2012 року центр розпочне свою роботу. Орієнтовна вартість проекту – близько 30 млн.грн.», - зазначив Ігор Шурма.

Теги