Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрито меморіальну дошку Івану Франку

У Харкові відкрито меморіальну дошку Івану Франку

Сьогодні в Харкові на будівлі міського історичного архіву по вул. Університетській, 13 відкрито меморіальну дошку видатному українському письменнику Івану Франку. У церемонії урочистого відкриття взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін, заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, заступник голови обласної ради Людмила Давидова, заступник міського голови Ігор Терехов, автор меморіальної дошки скульптор Олександр Рідний та інші. «Ми сьогодні зібралися з приводу відкриття меморіальної дошки Івану Яковичу Франку. 27 серпня 1856 року на Львівщині в сім’ї коваля і селянки народився Іван Франко. Ніхто тоді не міг передбачити, що вони подарували людству одного з класиків світової літератури. Це неперевершена людина, яка на сьогоднішній день відома у цілому світі», - підкреслив у ході церемонії Ігор Шурма.

Пам'ятний знак виконаний у вигляді бронзового горельєфа, на якому Іван Франко зображений по пояс. Місце встановлення дошки, її масштаб і образно-художня композиція були визначені авторським колективом у складі скульптора Олександра Рідного та архітектора Михайла Рабиновича. Перед установкою дошки Івану Франко був проведений комплекс реставраційних робіт по фасадах будівлі, відремонтовано покрівлю та систему водовідведення. Також для створення єдності художньої композиції була оновлена встановлена раніше меморіальна дошка видатному етнографу, філологу Миколі Сумцову.

Також Ігор Шурма відзначив декілька фактів, що пов'язують знаменитого письменника з Харковом. 

«Доля склалася так, що Іван Франко ніколи в житті не був на Слобожанщині і на Харківщині, але він тісно пов'язаний з цим краєм, тому що його дружина Ольга Хоружинська – уродженка Зміївського району Харківської області. Плодом їхньої любові були їхні сини, котрі супроводжували Івана Франка до його останніх днів, - підкреслив він. - У 1906 році завдяки Дмитру Багалію та Миколі Сумцову було винесено рішення про присвоєння Івану Франку звання доктора руської словесності – і це в той час, коли він був заборонений і вважався дуже небезпечним. Звання honoris causa – це те, чим був удостоєний Франко тут, у Харкові». 

Довідка: 
Ім'я українського письменника, вченого, критика, громадського діяча Івана Франка в Харкові носить в'їзд в Червонозаводському районі, Центральна бібліотека Дзержинського району по вул. Свердлова, 2, а також вулиці в м. Лозова та смт Буди Харківської області. 

Теги