Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Національна академія аграрних наук України працює над реалізацією програми «Зерно України -2015»

Національна академія аграрних наук України працює над реалізацією програми «Зерно України -2015»

Національною академією аграрних наук України розроблено ряд галузевих програм, якими передбачається збільшити виробництво сільськогосподарської продукції. Про це сьогодні під час наради-семінару повідомив заступник президента НААН України Ігор Зубрич. «Основною програмою є «Зерно України -2015». На сьогоднішній день вже обговорюються та визначаються приорітетні шляхи її реалізації в регіонах», - зазначив він.

За його словами, програмою «Зерно України -2015» передбачається довести виробництво зерна до 80 млн. тонн у 2015 році.

«Збільшення обсягів виробництва зерна передбачається перш за все за рахунок інтенсифікації виробництва підвищення врожайності зернових культур шляхом: впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, що дасть можливість знизити собівартість вирощування зернових і зернобобових культур на 20% за рахунок зменшення затрат матеріально-технічних та енергетичних ресурсів, а також зберегти родючість грунтів, сприяти їх раціональному використанню не допускати їх подальшої деградації», - підкреслив він.

Також Ігор Зубрич додав, що для підвищення врожайності зернових культур необхідним є удосконалення землекористування та формування оптимальної структури посівних площ сільськогосподарських культур в залежності від природно-кліматичних умов та зональної спеціалізації; впровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів та гібридів, оновлення базового та сертифікованого насіння, забезпечення потреби насіння на товарні цілі матеріалом не нижче 1 та 2 репродукції, це дасть змогу збільшити врожайність та виробництва зерна до 30%; проведення меліорації земель та збільшення внесення мінеральних добрив з розрахунку на запланований врожай; здійснення комплексу заходів по інтегрованому захисту рослин від шкідників, хвороб та бур'янів.

Теги