Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кожна людина повинна мати право на отримання безкоштовної юридичної допомоги. Костянтин Прокоп'єв

Кожна людина повинна мати право на отримання безкоштовної юридичної допомоги. Костянтин Прокоп'єв

Кожен громадянин України повинен мати право на безкоштовну юридичну допомогу. Це питання обговорювалось 8 серпня під час прес-конференції з начальником Головного юридичного управління ХОДА Костянтином Прокоп'євим. «9 липня 2011 року вступив в силу Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який був прийнятий 2 червня цього року Верховною Радою України, - сказав він. Зазначений Закон визначає зміст і порядок реалізації конституційного права кожної людини на безоплатну правову допомогу, а також підстави, порядок та державні гарантії з її надання».

За словами Костянтина Прокоп'єва, відповідно до Закону безкоштовна правова допомога - це правова допомога, яка гарантується державою і повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

«Безкоштовна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: надання правової інформації, надання консультацій та роз'яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги у забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги, - повідомив він. - Право на отримання безкоштовної первинної юридичної допомоги має кожен громадянин України, а також іноземці та особи без громадянства, у тому числі біженці».

Також він акцентував увагу на тому, що з січня 2013 набирають чинності положення Закону, якими визначено поняття безкоштовної вторинної правової допомоги та види правових послуг, які до неї належать. До таких послуг відносяться: захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безкоштовну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

«Право на отримання безкоштовної вторинної правової допомоги має лише певна категорія осіб: малозабезпечені, діти-сироти, біженці, ветерани війни і т.д. і тільки у випадках, прямо визначених цим Законом. Така допомога буде надаватися в Центрах з надання безкоштовної вторинної правової допомоги при головних управліннях юстиції в областях », - підкреслив Костянтин Прокоп'єв.