Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Іноземні компанії та юридичні особи не зможуть стати власниками української землі. Сергій Тимченко

Іноземні компанії та юридичні особи не зможуть стати власниками української землі. Сергій Тимченко

«Власниками української землі після проведення земельної реформи зможуть стати лише фізичні особи - громадяни України, фермерські господарства і держава. Іноземні компанії та юридичні особи не зможуть стати власниками землі в силу того, що ні держава, ні бізнес у нас в країні не готові на рівних конкурувати з іноземними капіталами. Ми не хочемо повторити плачевний досвід Аргентини, де була впроваджена система вільної скупки землі, і на сьогодні де-юре Аргентина є, де-факто її земля належить транснаціональним компаніям», - зазначив сьогодні під час брифінгу в Харкові голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко.

Він також підкреслив, що олігархи, люди, наближені до влади, не зможуть скупити землі України тому, що будуть введені жорсткі обмеження на володіння землею: в одних руках не може концентруватися більше 2 тис. га. «Також ми виключили скупку землі на підставних осіб. В умовах, коли угода перевищує 150 тис.грн., покупцеві необхідно надати податкову декларацію, де чітко і ясно будуть вказані походження його доходів. Більш того, в рамках економічної конкуренції йому необхідно буде пройти антимонопольну перевірку на родинні зв'язки та зв'язки зацікавлених осіб», - повідомив Сергій Тимченко.

Також голова Державного агентства земельних ресурсів підкреслив, що спекулювати землею стане просто невигідно, тому що держава введе велике мито на перепродаж землі. У перший рік, якщо громадянин захоче перепродати земельну ділянку, мито становитиме 100% від нормативної грошової оцінки цієї ділянки, другого року - 90%, в третій - 80% і так далі до 10%.

«По-справжньому вільний ринок буде тільки для власника землі. Ми нарешті реалізуємо конституційне право громадян вільно розпоряджатися своїм майном. А можливості покупця будуть чітко регламентовані державою», - підкреслив Сергій Тимченко.