Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У недбайливих власників землю необхідно забирати. Юрій Сапронов

У недбайливих власників землю необхідно забирати. Юрій Сапронов

«Сьогодні продовольчо-сільськогосподарська організація при ООН оцінює вартість українського чорнозему в 2 тис. євро за гектар. По Харківській області середній показник врожайності ранніх зернових поки дуже непоганий - 32-33 центнерів з гектара. Максимальний показник, зафіксований в області, становить 83 центнера з гектара, але, на жаль, є показники по 20-21 центнери. Якби був правовий механізм, я б просто забирав землю у недбайливих власників, які дають урожайність менше 40 центнерів з гектара. Так не можна ставитися до найголовнішого багатства, яке є в Україні, тим більше у зв'язку з підсиленням світових тенденцій глобальної боротьби за харчі», - зазначив на прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов.

Він також підкреслив, що зараз ХОДА дуже серйозно працює над дотриманням сівозміни сільськогосподарськими підприємствами.
«Сівозміну придумали за радянських часів не просто так. Є у нас такі власники, які на одних і тих же полях вирощують соняшник, або після соняшнику сіють ріпак, що є вбивчим для землі.

Ми зараз серйозно займаємося цим питанням для того, щоб власники дотримувалися сівозміни, земля могла відпочивати і отримувала те, що їй потрібно - правильну оранку, високоякісне насіння, потрібну кількість добрив восени і ранньою весною, якісні препарати для боротьби зі шкідниками, а селяни могли отримати максимальний ефект від володіння паями», - зазначив Юрій Сапронов.