Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Готовність комбайнового парку до збиральної кампанії в Харківській області майже стовідсоткова

Готовність комбайнового парку до збиральної кампанії в Харківській області майже стовідсоткова

Готовність комбайнового парку в цілому по Харківській області за оперативною інформацією районів на початок липня становить 97,2%. Про це повідомив у ході пленарного засідання обласного семінару-наради із збирання ранніх зернових культур урожаю 2011 року заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. Протягом 2010 року і першого півріччя поточного року сільськогосподарські і інші підприємства аграрного сектору придбали 145 потужних зернозбиральних комбайнів, в тому числі 78 комбайнів придбано з початку поточного року. Таким чином, сільськогосподарські підприємства і господарства населення мають зараз у своєму розпорядженні 2,5 тисячі власних зернозбиральних комбайнів.

За словами заступника губернатора, в процесі оновлення комбайнового парку зростає частка сучасних високопродуктивних зернозбиральних агрегатів. «27% комбайнового парку зараз складають комбайни кращих закордонних виробників, 42% припадає на давно знайомі «Дони» усіх модифікацій, які добре зарекомендували себе. Нажаль, не можуть поки що скласти їм гідну конкуренцію українські виробники комбайнів, тому частка «Славутичів» і «Ланів» не перевищує 2%. Решта 29% залишається за «Нивами» і «Єнісеями»», - підкреслив Алексейчук.

Він повідомив, що на даний момент тривогу викликає віковий стан зернозбиральної техніки: частка зернозбиральних комбайнів з тривалим терміном експлуатації в цілому по області все ще залишається значною. 78% наявних в області зернозбиральних комбайнів вже відпрацювали по 10-20 і більше років і лише 22% мають термін експлуатації менше 10 років. Віталій Алексейчук закликав посилювати темпи оновлення комбайнового парку області.

Згідно робочого плану прогнозується задіяти на збиранні ранніх зернових культур 3068 комбайнів, в тому числі 567 залучених. При такій кількості навантаження на один комбайн, враховуючи залучені, складе в середньому по області 229 гектара.