Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін підбив підсумки пленарного засідання обласного семінару-наради зі збирання ранніх зернових культур врожаю 2011 року

Михайло Добкін підбив підсумки пленарного засідання обласного семінару-наради зі збирання ранніх зернових культур врожаю 2011 року

Підбиваючи підсумки пленарного засідання обласного семінару-наради з прибирання ранніх зернових культур врожаю 2011 року, яке відбулося в будинку культури «Дніпро» сел.Краснопавлівка Лозівського району, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін зазначив, що в області вирощено хороший урожай ранніх зернових культур. Відповідно до розрахунків, представлених районами, є можливість зібрати мінімум 1,8 - 1,9 млн.тонн зерна без урахування кукурудзи, з кукурудзою - близько 2,8 млн. тонн.

Губернатор повідомив, що 29 червня обласною владою було проведено нараду з власниками та керівниками елеваторів і хлібоприймальних підприємств області. Були розглянуті питання готовності до приймання зерна нового врожаю і досягнута домовленість, що розцінки за приймання, доробку, зберігання зерна та інші послуги ХПП в поточному році не повинні істотно перевищувати торішні. 

Михайло Добкін дав доручення головам райдержадміністрацій докласти всіх зусиль до того, щоб не склалося ситуації, коли сільгоспвиробники внаслідок високої вартості послуг ХПП продовжують зберігати врожай непристосованих місцях, а потужності хлібоприймальних підприємств використовуються менш ніж наполовину. За його словами, у разі виникнення розбіжностей, застосування завищених розцінок та інших нестиковок, про це має бути оперативно проінформований обласний оперативний штаб з координації проведення збирання ранніх зернових. 

В умовах очікуваного доброго врожаю і ухвалених змін в оподаткуванні при експорті зерна складаються передумови для зниження на внутрішньому ринку Україні закупівельних цін практично на всі зернові культури. За словами губернатора, особливо відчутним це зниження прогнозується в перші місяці після масового завершення збирання врожаю. Для вирішення цього питання необхідно, по-перше, не поспішати реалізувати зерно комерційним структурам відразу ж після завершення збиральних робіт, а по-друге, для часткового поліпшення фінансового становища використовувати можливість поставки зерна за договорами з Аграрним фондом для формування запасів державного інтервенційного фонду.

На завершення Михайло Добкін побажав присутнім гарної погоди і підготуватися до дуже непростої, але почесної праці. «У ці два тижні від вас залежатимуть результати всієї праці, вкладеної навесні і восени багатьма людьми», - підкреслив він.