Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині над створенням єдиного медичного простору почали працювати ще в 2010 році, і сьогодні вже є результати. Ігор Шурма

На Харківщині над створенням єдиного медичного простору почали працювати ще в 2010 році, і сьогодні вже є результати. Ігор Шурма

Під час відеоконференції «Реформа медичного обслуговування громадян» за участю міністра охорони здоров’я України Олександра Онищенка заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма доповів про хід реформування системи охорони здоров’я в Харківській області. За його словами, на Харківщині над створенням єдиного медичного простору почали працювати ще в 2010 році, і сьогодні вже є результати.

«Нашим першим кроком стало переведення дільничних лікарень у статус амбулаторій з денним стаціонаром. Це дало можливість вирішити проблему ліжок, які не виконують свої функції. До листопада цього року всі ФАП, амбулаторії та дільничні лікарні будуть передані на баланс районів, що дасть змогу вирішити проблеми з їх фінансуванням. На базі центральних районних лікарень ми створили міжрайонні медичні центри, матеріально-технічна база яких відповідатиме сучасним стандартам. Крім того, тут хворі зможуть отримати допомогу від фахівців найвищих рівнів кваліфікації. Міжрайонні центри стануть прообразами госпітальних округів, які в майбутньому створюватимуться по всій країні», – зазначив Ігор Шурма.

Він також відзначив досвід регіону в реорганізації роботи фтизіатричної і пологової служб: туберкульозні заклади Харкова було передано на баланс області, тому що фінансування з обласного бюджету дозволяє більш ефективно вирішувати питання. Також в управління області був переданий один з харківськийх пологових будинків.  «Парадоксально, але в той час, коли в Харкові було 7 пологових будинків, в області не було жодного. Один з пологових будинків ми передали в обласне підпорядкування, на його базі створюється обласний клінічний перинатальний центр», – підкреслив Ігор Шурма.

Теги