Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Первомайському районі відбудеться етнічне свято «Олексіївська фортеця»

У Первомайському районі відбудеться етнічне свято «Олексіївська фортеця»

25-26 червня на території Первомайського району відбудеться етнічне свято «Олексіївська фортеця», присвячене 280-річчю з дня заснування Української оборонної лінії. Свято проводиться за підтримки Первомайської райдержадміністрації, районної ради та міської влади Первомайського. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції голова Первомайської РДА Віктор Намчук. «З ініціативи голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна навесні відбулась виставка «Харківська туристична бієнале», де відділом культури Первомайського райдержадміністрації були представлені туристичні маршрути Первомайщини, до яких увійшли 3 фортеці, які були побудовані в 1731 році для Української оборонної лінії. Харківщина багата історичними місцями, на жаль на сьогоднішній день не про всі місця знають як жителі області, так і гості регіону. Ці історичні місця будуть привабливими для туристів, тим більш, що ця тема особливо актуальна напередодні Євро-2012», - зазначив він.

Голова РДА запросив на свято всіх бажаючих. Захід відбудеться усередині Олексіївської фортеці – однієї з фортифікацій Української оборонної лінії, створеної у XVIII ст. для оборони проти татарських нападів. З тих часів збереглися насипи, в’їзд, у якому до свята будуть реконструйовані дерев’яні ворота, та в доброму стані залишилась середина фортеці. Площа укріплення – біля 4 га. За словами Віктора Намчука, також мали зберегтись навіть підземні ходи, у подальших планах райдержадміністрації по можливості їх реконструювати. 
Основною подією свята стануть реконструкції лицарських боїв, у яких візьмуть участь близько 70 лицарів з Харкова, Львова, Дніпропетровська, Запоріжжя та держав ближнього зарубіжжя – Білорусі, Росії та Молдови. Окрім театралізованих вистав та лицарських турнірів, що включать індивідуальні та масові поєдинки, будуть реконструйовані військові табори, зброя, одежа та середньовічний побут.
Також на «Олексіївській фортеці» будуть представлені експозиції кожної з сільрад Первомайського району, виставка-продаж народних мистецтв, проведені майстер-класи з виготовлення предметів народного побуту, відбудеться концерт та дискотека. Ввечері у день закриття посеред фортеці буде запалене величезне багаття.
Як повідомила ведучий спеціаліст відділу культури Первомайської РДА, головний режисер «Олексіївської фортеці» Оксана Нетичук, урочисте відкриття етносвята відбудеться 25 червня о 16:00, початок лицарських боїв – 25 червня о 12:00. Також вона попередила майбутніх гостей свята щодо можливої спеки – на території фортеці практично немає тіні.
Віктор Намчук повідомив, що протягом заходу будуть працювати медична палатка та Олексііївський ФАП. Буде організоване безкоштовне підвезення гостей свята від м. Первомайський до Олексіївської фортеці, яка розташована у 4 км від міста.
За словами голови Первомайської РДА, етнічне свято організоване всеціло за гроші спонсорів.