Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ринки в Харківській області більше не будуть розвиватися стихійно. Юрій Сапронов

Ринки в Харківській області більше не будуть розвиватися стихійно. Юрій Сапронов

«Безпосередній вплив на зростання цін у регіоні надає відсутність налагодженої системи товаропросування від виробників сільськогосподарської продукції до роздрібних ринків, а в кінцевому підсумку до споживачів, що створило умови для активного розвитку посередників. І посередник у ланцюжку «виробник-споживач» явно зайвий. Однією з цілей прийнятої на VI сесії обласної ради VI скликання Регіональної програми удосконалення функціонування роздрібних ринків до 2016 року є якраз оптимізація системи руху продукції і споживчих товарів від виробника до споживача», - заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов.  

За словами віце-губернатора, дана Програма обговорювалася з керівниками основних роздрібних ринків області та їх об'єднань і отримала позитивні відгуки.

«Скасування з 1 січня 2011 року оплати ринками ринкового збору в певній мірі вже призвело до втрати інтересу до ринків з боку місцевих органів самоврядування, що призвело до порушень договірних відносин з ринками, до занедбаності прилеглих до ринків територій та автошляхів. Цього ніяк не можна допустити, оскільки ринки відіграють важливу роль в умовах розвитку ринкової економіки. Вони є грошоємною складовою частиною внутрішньої торгівлі – це 34% –  35% від обороту роздрібної торгівлі, близько 13 млрд. грн. за 2010 рік. На жаль, на більшості ринків області протягом останніх років не проводяться роботи з благоустрою, реконструкції, заміни старих архітектурних форм на сучасні, мають місце проблеми незадовільного матеріально-технічного стану, зокрема, недостатнє забезпечення холодильним, ваговимірювальним та іншим торгово-технологічним обладнанням, недостатньо складських приміщень», - констатував Юрій Сапронов.

Як повідомив заступник керівника області, у Регіональній програмі зазначено, що необхідною передумовою для розвитку ринку є дотримання чітких правил і норм в організації діяльності ринків, що передбачено наявністю в ній Рекомендацій щодо організації роботи та проведення торговельної діяльності на ринках з продажу товарів. В даному документі чітко позначені основні пріоритетні напрямки розвитку роздрібних ринків області, якими, крім оптимізації системи руху продукції і споживчих товарів від виробника до споживача, є: 

- формування на території області інфраструктури сучасно оснащених ринків різних територіальних масштабів та спеціалізацій, які відповідає чинному законодавству, нормативно-правовим актам і потребам населення в товарах і послугах; 
- розвиток, реконструкція існуючих на ринках майданчиків сільгосппродукції. 
- створення на ринках області умов для безумовного виконання вимог чинного законодавства. 

«Ринки в Харківській області більше не будуть розвиватися стихійно, як вони розвивалися всі роки незалежності України. По кожному ринку буде розроблений план розвитку на п'ять років, облаштовані прилеглі до нього території та відремонтовано під'їзні дороги, приведені до економічно обгрунтованих тарифи на послуги та оренду торгових площ. При цьому хочу акцентувати, що фінансове забезпечення виконання основних завдань Програми не передбачає використання бюджетних коштів», - сказав Юрій Сапронов.

Теги