Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Настав час нести жорстку персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду України. Ігор Шурма

Настав час нести жорстку персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду України. Ігор Шурма

«Сьогодні настав час нести персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду України, тому в області запроваджується досвід роботи органів влади та контролюючих органів Дніпропетровської області», – підкреслив в ході спільного засідання колегії ХОДА та зборів адміністративно-господарського активу області заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.  

За його інформацією, за січень - травень 2011 року в районах та містах області попереджено про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення термінів виплати заробітної плати та невиконання графіків погашення заборгованості з її виплати 286 з 522 керівників підприємств-боржників, розірвано контракт з 6 керівниками підприємств.

Дотримання трудового законодавства вивчено на 693 підприємствах, установах та організаціях. До органів прокуратури направлено 129 листів з проханням вжити заходи прокурорського реагування, за результатами яких порушено 7 кримінальних справ (КП «Куп’янське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», СФГ «Мрія», СТОВ «Петровське», ЗАТ «Краснопавлівський молокозавод», ЗАТ «Будгідравліка», ТОВ «УВП – 1 УТОГ», ТОВ «Володар»).
До Територіальної державної інспекції праці у Харківській області направлено листи щодо порушення трудового законодавства керівниками 102 підприємств-боржників. За 5 місяців 2011 року вже притягнуто до адміністративної відповідальності 79 керівників підприємств (загальна сума штрафу склала близько 39,5 тис.грн.).

За допущені порушення пенсійного законодавства, у тому числі несвоєчасну сплату внесків та єдиного соціального внеску, органами Пенсійного фонду притягнуто до адміністративної відповідальності 694 посадових особи, подано матеріали на розірвання контрактів з 18 керівниками підприємств державної та комунальної форми власності, розірвано 1 контракт, а також подано 18 матеріалів на притягнення керівників підприємств-боржників до кримінальної відповідальності, що в 4,5 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Ігор Шурма зазначив, що в області запроваджено практику оприлюднення на офіційному веб-сайті Харківської облдержадміністрації переліку керівників підприємств-боржників перед Пенсійним фондом, яким за рішеннями суду обмежено виїзд за кордон. Зокрема, вже опубліковані прізвища 7 роботодавців: приватні підприємці Карелов Г., Карелова Я. з Краснокутського району, Котляров М., Міхно О., Скорик В. з Печенізького району, керівники СБК «Росія» Нововодолазького району Колісник О. , ТОВ «Україна Агросервіс» Сахновщинського району Шеваденков Ю.).

«Після запровадження досвіду Дніпропетровської області кількість справ щодо притягнення керівників підприємств до адміністративної та кримінальної відповідальності може значно зрости», - підкреслив Ігор Шурма.