Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У новому законопроекті про пенсійну реформу передбачається істотне спрощення механізму відстрочення виходу на пенсію

У новому законопроекті про пенсійну реформу передбачається істотне спрощення механізму відстрочення виходу на пенсію

У новому проекті Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» передбачається істотне спрощення механізму відстрочення виходу на пенсію. При досягненні пенсійного віку від особи не вимагатиметься звернення до пенсійних органів про відстрочення призначення пенсії. Про це під час відео-конференції повідомив віце-прем'єр-міністр - Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.

Планується, що у межах перших 5 років відстрочення розмір пенсії підвищуватиметься на 0,5 % за кожен місяць більш пізнього виходу на пенсію, та на 0,75 % у разі відстрочення виходу на пенсію на понад 5 років. Зараз підвищення пенсії проводиться диференційовано за повні роки відстрочення виходу на пенсію (від 1 до 10 років) від 3 до 85,32%. За діючим порядком при відстроченні на 5 повних років виходу на пенсію особа отримає збільшення пенсії на 27,07 % (за новими нормами – 30 %), при 6 роках відповідно – 36,46 та 54 %.

Також у законопроекті передбачається протягом 3 років надати жінкам можливість добровільного виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку за таких умов: наявність страхового стажу не менше 30 років; звільнення з роботи (при подальшому працевлаштуванні на час роботи виплата пенсії припинятиметься); зниження розміру пенсії на 0,5% за кожний місяць більш раннього виходу на пенсію. Передбачена також можливість відновлення повного розміру пенсії за умови подальшого працевлаштування та неотримання пенсії за відповідний період.

Теги