Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В новому проекті реформування пенсійної системи врахований міжнародний досвід, результати громадського обговорення, зауваження профспілкових організацій. Сергій Тігіпко

В новому проекті реформування пенсійної системи врахований міжнародний досвід, результати громадського обговорення, зауваження профспілкових організацій. Сергій Тігіпко

Як зазначив сьогодні під час відео-конференції віце-прем'єр-міністр-Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, проект Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який невдовзі планує розглянути Верховна Рада України, доповнений положеннями, що враховують як міжнародний досвід, так і результати громадського обговорення, зауваження та побажання профспілкових організацій. Головна його мета - стабілізація пенсійної системи в Україні та забезпечення соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні її громадян.

Зокрема, в проекті йде мова про поширення виплати при виході на пенсію 10-ти призначених пенсій на працівників соціальної сфери (реабілітаційних центрів, територіальних центрів, центрів адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, центрів обліку бездомних осіб та закладів для бездомних громадян); поступове - за 6 років, починаючи з 2013 року, - підвищення до 62 років пенсійного віку для чоловіків, які працюють на державній службі (раніше пропонувалося одномоментно); обмеження максимального розміру пенсії 10 прожитковими мінімумами та поширення цієї норми на вже призначені пенсії; збільшення протягом 10 років календарної вислуги військовослужбовцям до 25 років (раніше пропонувалося за 5 років); надання до 1 січня 2016 р. можливості при призначенні пенсії за бажанням пенсіонера враховувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 р. (до запровадження персоніфікованого обліку) - при збереженні архівних документів.

За словами Сергія Тигіпка, за результатами зустрічей з профспілками у законопроекті пропонується обмежити заробіток для призначення пенсій для всіх пенсіонерів сумою, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Як відомо, нині пенсії чотирьом категоріям - народним депутатам, суддям, прокурорам і військовослужбовцям - призначаються із урахуванням їх заробітної плати, яка істотно перевищує суму, з якої сплачено єдиний внесок. Так, максимальна сума, з якої сплачується внесок – 14 400 грн. (15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а доходи народних депутатів становлять понад 17 000 грн. Крім того, враховано й пропозицію профспілок щодо прирівнення народних депутатів до інших категорій пенсіонерів у частині умов призначення дострокових пенсій. Адже зараз народні обранці мають право на призначення дострокової пенсії за 2 роки до досягнення ними пенсійного віку, у той час як інші громадяни – за півтора роки.

За узгодженим із профспілками рішенням пропонується також за бажанням особи виключати періоди одержання допомоги по безробіттю при призначенні пенсії через оптимізацію заробітної плати у межах 10 % стажу, що дасть можливість виключити періоди із найменшою заробітною платою та відповідно мати більший розмір пенсії.

Теги