Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські прикордонники нагадують правила перетинання кордону дітьми – громадянами України

Харківські прикордонники нагадують правила перетинання кордону дітьми – громадянами України

За перший тиждень шкільних літніх канікул та з початку туристичного сезону харківськими прикордонниками було відмовлено в пропуску через державний кордон 27 особам, які слідували з дітьми. Загалом, Східним регіональним управлінням було не пропущено через кордон за той же період 80 дітей – громадян України. Про це повідомляє Прес-служба Харківського прикордонного загону. З метою створення сприятливих умов для перетинання державного кордону громадянами України - дітьми та уникнення конфліктних ситуацій в пунктах пропуску Харківський прикордонний загін інформує, що порядок перетинання кордону дітей - громадян України визначено законодавчими та нормативними актами, основними з яких є Закон України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (від 21 січня 1994 року) та Постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

Під час проходження прикордонного контролю дітьми-громадянами України, яким ще не виповнилося 16 років і які перетинають державний кордон у супроводі законних представників (батьків, опікунів) або осіб, які уповноважені ними як в індивідуальному порядку, так і в складі організованих груп повинні мати передбачений міжнародними угодами паспортний документ супроводжуючої особи, проїзний документ дитини (свідоцтво про народження - для поїздок у Російську Федерацію – для громадян України до 16 років, РФ – до 14 років) та нотаріально завірену згоду обох батьків (законних представників).

У разі наявності оригіналів або нотаріально завірених копій свідоцтва про смерть, рішення суду про позбавлення батьківських прав, рішення суду про визнання особи безвісті зниклої, рішення суду про визнання особи недієздатною або довідки відділу запису актів цивільного стану (РАЦС) про те, що відомості про батька записані за заявою матері відповідно до частини першої статті 135 Сімейного Кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері) нотаріально завіреної згоди другого з батьків, який не супроводжує дитину, не вимагається.

Виїзд з України дитини-громадянина України (віком до 16 років) у супроводі одного з батьків може бути дозволено з усної згоди іншого, якщо останній перебуває у пункті пропуску через державний кордон, але не прямує через державний кордон і має при собі документи, які підтверджують його батьківство (паспорт, документи, які підтверджують батьківство, право опіки та піклування).

Діти-громадяни України (віком до 16 років), які разом з батьками постійно проживають за кордоном, що підтверджується відповідними документами та відмітками в їх паспортних документах або паспортних документах батьків, у які вони записані (про виїзд з України на постійне проживання чи постановку на консульський облік в дипломатичних представництвах України за кордоном), або документом, який дає право на постійне проживання за кордоном, виданий компетентними органами країни проживання, можуть виїжджати за межі України у супроводі одного з батьків без обов'язкового пред'явлення згоди іншого.

Усиновлені іноземцями діти-громадяни України виїжджають за кордон до місця постійного проживання разом з усиновителями за паспортом громадянина Україна для виїзду за кордон. Посадова особа Держприкордонслужби здійснює перевірку законності виїзду дитини за кордон. Одним з підтверджень законності виїзду може бути рішення суду про усиновлення.