Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбувся Міжнародний круглий стіл «Кордон - середовище інновацій: системна платформа «GEOTECHNOPOLIS»

У Харкові відбувся Міжнародний круглий стіл «Кордон - середовище інновацій: системна платформа «GEOTECHNOPOLIS»

За інформацією Ділової ради торгово-промислових палат білорусько-російсько-українського прикордоння, 30 травня 2011 року в м.Харкові відбулося засідання Міжнародного круглого столу «Кордон-середовище інновацій: системна платформа «GEOTECHNOPOLIS», ініціаторами та організаторами якого виступили Торговельне представництво Російської Федерації в Україні (www.tprf.org.ru) та Консалтингова компанія «Бізнес-Експерт» (www.bexpertconsult.com), що є Секретаріатом Ділової ради торгово-промислових палат білорусько-російсько-українського прикордоння.

У ході роботи круглого столу було проведено огляд Україно-Російських двосторонніх угод, представлені результати дослідження інвестиційного клімату у прикордонні та відбулася презентація концепції реалізації системної інноваційної платформи «GEOTECHNOPOLIS», головною метою якої є впровадження цілісної інфраструктури для інноваційного розвитку єврорегіону «Слобожанщина» на основі інтегрованої системи повного циклу з просування інноваційних і конкурентоспроможних товарів (послуг) - від ідеї до отримання комерційного результату, включаючи наукові дослідження, технологічні розробки, серійне виробництво і збут.

Особлива значимість засідання круглого столу зумовлена його практичною спрямованістю - під час заходу було розглянуто конкретні розробки представників українського бізнес-середовища, що мають елементи повного циклу: наука - конструкторські рішення - виробництво - продаж, і деякі з них зацікавлені в розміщенні своїх виробництв на території РФ, але переважно на території Бєлгородської області.

Серед розробок учасниками заходу були представлені проекти у сфері нафтогазової промисловості, Wi-Fi технологій, екологічних та енергозберігаючих технологій, виробництва волокнисто-пористих конструкційних і фільтруючих матеріалів (ВПКФМ), будівництва та ремонту.

За результатами роботи засідання Міжнародного круглого столу з метою сприяння проектного впровадження концепції системної платформи «GEOTECHNOPOLIS», що передбачається Стратегією сталого розвитку Харківської області до 2020 року та Стратегією інноваційного розвитку Бєлгородської області до 2025 року, учасники вирішили:
1) Схвалити в цілому концепцію системної платформи «GEOTECHNOPOLIS».
2) Рекомендувати Центру залучення інвестицій Ділової ради ТПП прикордоння (далі - ДС ТПП) оцінити ступінь інвестиційної підготовленості проектів, що прозвучали на засіданні «круглого столу».
3) Вважати за доцільне Секретаріату ДС ТПП підготувати пакет документів, що включає розглянуті і схвалені на засіданні «круглого столу» проекти, і направити його в Торгове представництво РФ в Україні для подальших комунікацій з потенційними інвесторами.
4) Просити Центр залучення інвестицій ДС ТПП підготувати і подати пропозиції до Уряду Бєлгородської області РФ з найбільш підготовленими комерційними проектами, озвученими на засіданні «круглого столу», для їх розгляду та включення до переліку пріоритетних проектів інноваційного розвитку Бєлгородської області.
Вважати за доцільне здійснювати наповнення промислових парків Бєлгородщини, використовуючи найбільш підготовлені комерційні проекти, озвучені на засіданні «круглого столу».
5) Рекомендувати авторам інвестиційних проектів звернутися до Центру залучення інвестицій ДС ТПП для пошуку українських і зарубіжних інвесторів.
6) З метою впровадження інноваційної моделі єврорегіону «Слобожанщина» запропонувати авторам інвестиційних проектів звернутися до Секретаріату ДС ТПП і Харківського регіонального центру інвестицій та розвитку Державного агентства України з інвестицій та розвитку для оцінки інноваційності їх проектів та підготовки до більш вигідного подання перед потенційними інвесторамі.
7) Вважати за доцільне проведення наступного засідання Міжнародного «круглого столу» «Кордон - середовище інновацій: системний платформа «Geotechnopolis» на території Бєлгородської області за участю ВАТ «Корпорація «Розвиток» (м.Білгород), представників Асоціації європейських прикордонних регіонів в 4-му кварталі 2011 р.