Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Договір соціального партнерства допоможе у боротьбі зі сколіозом. Ігор Шурма

Договір соціального партнерства допоможе у боротьбі зі сколіозом. Ігор Шурма

Сьогодні підписано Договір соціального партнерства між Харківською обласною державною адміністрацією, Українським науково-дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності та ДУ «Інститут патології хребта та суглобів ім.проф. М. І. Ситенка АМН України». Договір підписали заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, в.о. директора Інституту ім. Ситенко Владимир Радченко та головний лікар НДІ протезування Михайло Зайцев.

Як зазначив Ігор Шурма, договір підписаний з метою підвищення доступності та якості надання цільової комплексної високоспеціалізованої медичної допомоги жителям Харківської області із захворюваннями опорно-рухового апарату шляхом організації та надання лікування та реабілітації на рівні європейських стандартів із використанням сучасних технологій діагностики в умовах ДУ «Інститут патології хребта та суглобів ім. проф. М.І.Сітенка АМН України» та Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування і відновлення працездатності.

Ігор Шурма повідомив, що за результатами профілактичних оглядів у школах Харкова та області у 2010-2011 рр. було виявлено 5319 дітей із різними формами сколіозу (показник 12,6 на 1 000 дитячого населення, що в цілому відповідає рівню по країні). Щороку у Харкові та Харківській області потребують хірургічного лікування сколіозу близько 50 хворих на сколіоз дітей. За останні 5 років саме в Інституті патології хребта та суглобів ім. проф. М.І.Сітенка прооперовано близько 150 таких пацієнтів. Покази для оперативного лікування встановлюються у 40% дітей зі сколіотичними деформаціями хребта, які консультуються в інституті, більшість з них потребують хірургічного втручання з використанням складних та високовартісних металевих конструкцій.

«Минулого року ХОДА розробила план заходів щодо надання медичної допомоги дітям, які потерпають від сколіозу. Більш того, було виділено більше 1 млн.грн., що передбачало на першому етапі проведення оперативного лікування. На наше велике здивування, виявилося, що практична охорона здоров’я в міру об’єктивних та суб’єктивних причин даних про потребу в оперативному та консервативному лікуванні таких дітей просто немає. Ми мали кошти, але не мали даних про те, кого потрібно лікувати. Тому в останню хвилину кошти були направлені на потреби ветеранів, учасників, ветеранів війни. Тепер, коли ми знаємо цих дітей, ми можемо приступити зовсім до іншого формату реалізації майбутньої програми», - зазначив Ігор Шурма.