Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківською облдержадміністрацією запроваджено премію імені Іллі Юхимовича Рєпіна

Харківською облдержадміністрацією запроваджено премію імені Іллі Юхимовича Рєпіна

19 травня 2011 року розпорядженням №270 голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна було запроваджено премію імені Іллі Юхимовича Рєпіна, котра буде вручатися щорічно у серпні до Дня народження   художника. Метою запровадження премії є популяризація творчого надбання всесвітньо відомого художника, одного з засновників української національної школи живопису Іллі Рєпіна, а також підтримка розвитку сучасного реалістичного мистецтва, залучення широкого кола громадськості до участі в культурному житті регіону та створення сприятливого середовища для соціалізації творчої особистості.

До організаційного комітету з присудження премії імені І.Ю. Рєпіна зокрема увійшли заступник голови ХОДА Євген Савін, перший заступник голови обласної ради Олена Олешко, директор Департаменту культури Харківської міської ради Світлана Бабицька, директор комунального закладу «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна» Світлана Бучаста, представники обласної і районної влади та видатні діячі культури. Оргкомітет очолили голова облдержадміністрації Михайло Добкін та голова обласної ради Сергій Чернов.
Починаючи з 2011 року фінансування премії буде проводитися за рахунок бюджетних призначень обласного бюджету по галузі «Культура і мистецтво».

Довідково.
Ілля Юхимович Рєпін (24 липня (5 серпня) 1844 - 29 вересня 1930) - художник, живописець, майстер портретів, історичних та побутових сцен, мемуарист, автор низки нарисів, які склали книгу спогадів «Далеке близьке».
Народився в сім'ї військового поселенця Юхима Васильовича Рєпіна (1804-1884) в місті Чугуєві Харківської губернії Російської імперії.
У 1863 році вступив до Академії мистецтв у Петербурзі.
У 1872 році за програмну роботу «Воскресіння дочки Яіра» отримав Велику золоту медаль і право на 6-річне навчання в Італії і Франції, де завершив художню освіту.
У 1882 році переїздить до Петербурга, де стає діяльним членом Товариства пересувних художніх виставок, до якого він приєднався з 1874 р.
У 1893 р. Рєпін став дійсним членом Петербурзької Академії мистецтв.
У 1894-1907 роках він - професор-керівник майстерні в Академії мистецтв, а в 1898-1899 рр. - ректор Академії.
Останні тридцять років життя Рєпін провів у садибі «Пенати» у селищі Куоккала у Фінляндії.