Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Роботі дозвільної системи за принципом організаційної єдності перешкоджають недбалі чиновники

Роботі дозвільної системи за принципом організаційної єдності перешкоджають недбалі чиновники

Як повідомив сьогодні в ході наради щодо участі територіальних дозвільних органів у роботі Єдиного дозвільного центру в м.Харкові віце-губернатор Юрій Сапронов, обласна державна адміністрація і міська влада ставлять завдання не просто полегшити життя бізнесу в регіоні, а домогтися потужного прориву, щоб кількість суб'єктів підприємницької діяльності значно збільшилася.

«Одним з напрямів підтримки бізнесу є реалізація законодавства про дозвільну систему, який зокрема, передбачає видачу дозвільних документів у Єдиному дозвільному центрі за принципом організаційної єдності. У країнах Європи люди давно не ходять по кабінетах місцевих чиновників, це встигло стати загальноприйнятою практикою і для ряду країн колишнього СРСР. Упевнений, що ми прийдемо до того ж результату», - сказав заступник голови ХОДА.

За словами Юрія Сапронова, з 2010 року процедура отримання необхідних дозволів вже скоротилася в середньому в 2 - 4 рази, а матеріальні витрати на її проходження скоротилися вдвічі, з метою дерегуляції підприємницької діяльності було зменшено перелік дозвільних документів з 170 до 66, і видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, з 78 до 45. Разом з тим він відзначив, що існує опір чиновників різних відомств, які перешкоджають роботі дозвільної системи за принципом організаційної єдності.

«Справжня причина такої протидії криється в тому, що чиновники бояться втратити можливість впливати на ситуацію, а також отримувати відповідний тіньовий заробіток. Експерти, що проводили аналогічні реформи в інших країнах, стверджують, що вони скрізь просувалися складно. Наступним кроком після скорочення кількості ліцензій у спрощенні дозвільної системи країни буде скорочення контролюючих органів. Обласна та міська влада сповнені рішучості в тісній співпраці з самими підприємцями домогтися того, щоб максимально полегшити проходження дозвільних процедур», - акцентував Юрій Сапронов.