Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Делегація Харківської області взяла участь у церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Казахстані

Делегація Харківської області взяла участь у церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Казахстані

15 травня 2011 року у музейно-меморіальному комплексі жертв політичних репресій і тоталітаризму «АЛЖИР» у Казахстані відбулась церемонія урочистого вшанування пам’яті жінок-жертв політичних репресій. Такий захід за участю представників країн-колишніх республік СРСР та країн Європи відбувається щороку. За спеціальним запрошенням за підтримки управління культури і туризму ХОДА та Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв для участі у церемонії була відряджена делегація Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка. До її складу увійшли директор театру, заслужений працівник культури України Любов Морозко, народний артист України Володимир Болдирєв та солістка опери, провідний майстер сцени Олена Старікова. Харків’яни вручили організаторам заходу пам’ятні дарунки, серед яких – традиційний вишитий слобожанський рушник та двотомне видання «Реабілітовані історією. Харківська область», присвячене трагічним подіям того часу.

«АЛЖИР» — «Акмолинский лагерь жен изменников Родины» знаходиться у 25 кілометрах від нової столиці Казахстану Астани. Серед сили-силенної засланців та репресованих у табори Казахстану в 1930-50-х роках було майже півтора мільйони українців. Близько 8 тисяч жінок відбували строк покарання у «АЛЖИРі». В основному, це були дружини визначних державних, політичних і громадських діячів того часу, та жінки, імена яких широко відомі на усьому пострадянському просторі: жінки з родини розстріляного маршала Тухачевського, дружина голови Військової колегії Верховного суду СРСР В. А. Трифонова Євгенія Лур’є – мати письменника Юрія Трифонова, дружина письменника Бориса Пільняка, співачка Лідія Русланова, письменниця Галина Серебрякова, матері Булата Окуджави та Майї Плісецької.
В’язнями табору були 743 жінки з України. Серед них майже вся жіноча частина трупи Харківського академічного театру опери та балету, в тому числі і молода, талановита співачка, яка мала стати примадонною української опери - Катерина Оловейникова.