Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В історичному музеї відбулось урочисте відкриття виставки “Харків. Історичні етюди ХІХ ст.”

В історичному музеї відбулось урочисте відкриття виставки “Харків. Історичні етюди ХІХ ст.”

В Харківському історичному музеї відбулось урочисте відкриття нової виставки “Харків. Історичні етюди ХІХ ст.”, присвячене Міжнародному дню музеїв. В заході взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін та перший заступник голови обласної ради Олена Олешко. Для почесних гостей було проведено показову екскурсію, у ході якої вони ознайомились з матеріалами, що ілюструють політичне, економічне та культурне життя слобожанського краю в ХІХ ст.

«Історичний музей постійно проводить тематичні виставки. Сьогодні нас запросили на виставку, яка присвячена Харкову XVIII - XIX століття. Це експозиція про часи, які і далеко, і зовсім близько від нас. Тут і міська Дума, і відзнаки голови міста, і навчальні заклади, і фотографії відомих людей Харкова, які будували і прославляли наше місто. Все дуже близько і дуже цікаво. Я отримав задоволення від цієї експозиції, і думаю, що гості, які приїдуть до Харкова, і навіть самі харків'яни, відвідавши цю виставку, отримають ще більше знань про своє улюблене місто», - зазначив Євген Савін.

До створення та відкриття виставки були залучені вчені та студенти Харківської академії культури. В ході урочистого відкриття експозиції класичні музичні твори виконував камерний оркестр академії культури.

Виставка запланована на тривалий період, і для покращення обслуговування гостей, що прибудуть на спортивне свято “Євро-2012” тексти і підписи подані українською та англійською мовами.

Довідка.
В експозиції виставки представлені комплекси матеріалів: солдатський мундир, кавалерійські еполети, ківер, офіцерський султан, ордени, медалі, хрести, представлені у вітрині, розповідають про участь Слобідських полків у Вітчизняній війні 1812 р.
Фрагменти інтер'єрів: вітальні дворянського помешкання і літературного клубу яскраво відображають тогочасне світське життя Харкова.
Економічне життя тогочасного міста представлене матеріалами, що розповідають про розвиток залізничного транспорту, діяльність у місті найбільших підприємств того часу: Харківського паровозобудівного заводу, заводу сільськогосподарських машин Гельферіх-Саде і Мельгозе, кахельного заводу Бергенгейма, кондитерської фабрики Ж.Бормана і Д.Крамського. Наприкінці ХІХ ст. у Харкові працювало 90 підприємств, кількість робітників на 1897 р. становила близько 20 тис. чоловік.
Також представлені документальні, літературні, фотографічні та речові експонати вчених Харківський університету, чиї наукові праці відіграли значну роль в розвитку математики, фізики, хімії, біології, медицини.
Знайшла відображення і діяльність громадських діячів, митців і талановитих акторів, художників та фотографів. Представлені полотна наших земляків: С.І.Васильківського, П.О. Левченка, О.І. Волошинова та робота І.Ю.Рєпіна — портрет харківського історика Д.І. Багалія. У великій кількості представлені авторські фото відомих харківських фотографів: О.М.Іваницького, А. Федецького, М. Овчіннікова, А. Скассі.