Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У рамках науково-дослідного проекту ми спробували попрацювати над біографіями відомих людей, які створювали гордість і славу Харкова освітянського. Катерина Астахова

У рамках науково-дослідного проекту ми спробували попрацювати над біографіями відомих людей, які створювали гордість і славу Харкова освітянського. Катерина Астахова

Научно-дослідний проект Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» «Історія харківської освіти в особистостях», який номінований на Державну премію України в галузі освіти - це серйозна наукова праця, яка розкриває особистісний аспект освіти.

Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомила перший проректор Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» Катерина Астахова.

«Зазвичай, коли говорять про те, що Харків - студентське місто, використовується аргумент: кількість вузів і кількість студентів. Практично ніколи не говорять про те, які видатні люди створювали Харків освітянський. Ми спробували в рамках науково-дослідного проекту попрацювати над біографіями відомих викладачів, громадських діячів, вчених, які створювали гордість і славу Харкова освітнього», - підкреслила вона.

До проекту ввійшли 5 монографій. Перша з них, присвячена видатним педагогам вищої школи Харкова, була видана в 1998 році і зібрала біографії всіх людей, яких представники вузів вважають видатними. З 1999 по 2004 рік були видані 5 томів у 6 книгах вибраних творів Дмитра Івановича Багалія, які раніше не видавалися. Також в рамках проекту було видано монографію «Служіння Батьківщині і обов'язку. Нариси про ректорів харківських вузів. 1804-2044 рр..», аналогів якої немає в СНД.

«У цьому виданні зібрані біографії ректорів всіх харківських вузів за всі роки існування харківської вищої школи до 2004 року. І що особливо приємно, - в цьому виданні немає білих плям. Величезних зусиль вимагало заповнити білі плями 1937, 1941, 1942 років, коли зникали люди і документи», - підкреслила Катерина Астахова.

Останньою книгою в проекті «Історія харківської освіти в особистостях» стала монографія «На вівтар покликання. Нариси про педагогічні династії Харківщини», яка була видана в 2010 році.