Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Життя Мирополита Никодима - це шлях самовідданого служіння Богу, Православній Церкві і народу. Михайло Добкін

Життя Мирополита Никодима - це шлях самовідданого служіння Богу, Православній Церкві і народу. Михайло Добкін

«Сьогодні ми святкуємо 90-річчя видатного церковного і громадського діяча, найстарішого за хіротонією єпископа Української Православної Церкви Митрополита Харківського і Богодухівського Никодима. За словами самого Владики, настільки довге життя - це Божий дар і одночасно доручення здійснити визначене в цьому житті. Життєвий шлях Владики представляється мені великим родючим полем. Як дбайливий сіяч, він сіяв у нього добірні зерна віри, любові, добра, співчуття, поваги, прощення, допомоги. Ця нива, як у притчі про доброго сіяча, принесла багатий урожай. Бог визначив бідному юнакові з буковинського села стати одним із стовпів православ'я в сучасному світі. Шлях від послушника монастиря до Митрополита Української Православної Церкви - це шлях самовідданого служіння Богу, Православній Церкві і народу. Шлях, який викликає захоплення і замилування. Я б назвав його християнським подвигом віри довжиною в життя», - підкреслив голова ХОДА Михайло Добкін у ході Урочистої Академії, присвяченій ювілею митрополита Харківського і Богодуховсого Никодима.

Михайло Добкін також відзначив, що архіпастирське служіння - нелегка ноша, особливо в той час, коли войовничий атеїзм був головною складовою державної політики, і, напевно, тільки Господь знає, чого Владиці коштувало збереження храму в Костромі, невпинна діяльність з привертання невіруючих до християнства, постійний особистий приклад ходіння в любові до ближнього в той час, як світ живе за зовсім іншим законам.

«Майже половина Вашого служіння Христу пройшла на Слобожанщині. Завдяки Вашим зусиллям відновлено діяльність понад 300 парафій, 3-х монастирів, духовної семінарії, діють більше 100 недільних шкіл. Активно реконструюються старі і зводяться нові храми. Їх золоті куполи височіють в різних куточках Харкова та Харківської області. Ви по праву займаєте почесне місце серед церковних ієрархів Української Православної Церкви і братських православних церков. Ви користуєтеся глибокою повагою в нашій світській Українській державі, тому що докладаєте багато зусиль для розвитку країни, створення зрілого громадянського суспільства, торжества ідей гуманізму. Протягом десятиліть ви продовжуєте бути нашим пастирем, вчителем, наставником, другом. Я бажаю Вам, дорогий Владико, довгих років життя, духовної, душевної та фізичної енергії для подальшого служіння Богові і українському народові», - зазначив Михайло Добкін, вітаючи митрополита Никодима.