Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У сел. Старий Мерчик перепоховали останки радянських воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни

У сел. Старий Мерчик перепоховали останки радянських воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни

Сьогодні в сел. Старий Мерчик (Валківський район) відбулася церемонія перепоховання останків 5 радянських воїнів часів Великої Вітчизняної війни з необлікованого поховання до Братської могили.  На церемонії були присутні голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін, голова обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Євген Савін, заступник голови обласної ради Людмила Давидова, Генеральний Консул Російської Федерації у Харкові Всеволод Філіп, голова Валківської райдержадміністрації Микола Малявін, голова Валківської районної ради Олександр Холодний, Старомерчанський селищний голова Олексій Лещенко, ветерани ВВВ, учнівська молодь.

Присутні поклали квіти до братської могили та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Представники духовенства відправили панахиду.

Довідка. По телефонній «гарячій лінії» до голови ХОДА звернулася громадянка Іванищева Галина Олександрівна, що мешкає в сел. Старий Мерчик, з повідомленням про те, що на її приватній земельній ділянці є необліковане поховання, за свідченнями очевидців – це поховання радянських воїнів, що загинули в роки ВВВ. З метою підтвердження факту поховання часів ВВВ було проведене відповідне дослідження архівних матеріалів, опитування мешканців. 21 квітня 2011 року пошукова група спеціалізованого приватного підприємства «Військові меморіали «Схід» здійснила роботи з ексгумації останків 5 радянських воїнів з безіменної могили на південно-східній околиці сел. Старий Мерчик. У загиблих були виявлені погони капітана-артилериста, у двох – погони лейтенантів-артилеристів, значок «За відмінну артилерійську підготовку», радянські монети, червоноармійські ґудзики. 

Пошукова група, вивчивши документи Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації, встановила, що це бійці 562 винищувально-протитанкового артилерійського полку (ВПТАП) 53 Армії, які загинули на початку вересня 1943 р. в боях за лісовий масив у трьох кілометрах на південь від сел. Старий Мерчик. Після боїв артилеристів поховали на південно-східній околиці сел. Старий Мерчик. Імена начальника штабу ВПТАП, капітана Карташова Трохима Івановича, командирів батарей Глазунова Олексія Дмитровича та Маринюка Василя Спиридоновича вже були увічнені на братській могилі сел. Старий Мерчик. Встановлені також прізвища рядових, похованих разом з офіцерами: Смирнов Василь Іванович, гарматний номер; Байбакін Микола Олександрович, сержант; Смирнов Костянтин Йосипович, гарматний номер.