Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Гіркі уроки Чорнобиля

Гіркі уроки Чорнобиля

25 років тому слово «Чорнобиль» облетіло весь світ. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції стала сприйматися як реальна ядерна загроза людству. Понад 17 тисяч наших земляків брали безпосередню участь у ліквідації аварії. Вони гідно виконали наказ Батьківщини, серйозно ризикуючи життям і здоров'ям. Незважаючи на відстань у чверть століття Чорнобиль продовжує нагадувати про себе новими втратами та жертвами. Як невблаганний Молох він продовжує перемелювати життя і долі людей.

Тільки в нашій області за 25 років після аварії на ЧАЕС пішли з життя 5 366 харків'ян, смерть яких пов'язана з Чорнобилем. У тому числі 32 дитини.

Всього в області проживають 24 426 осіб, постраждалих від аварії на атомній станції. 6166 з них стали інвалідами. Статус постраждалих мають 4 529 дітей, серед них 52 - інваліди.

Обов'язок держави - подбати про тих, хто прийняв чорнобильський удар на себе і своїх близьких. У Харківській області діє система соціального захисту постраждалих громадян. Діти чорнобильців щорічно оздоровлюються й проходять лікування в санаторіях і медичних установах області і країни. За рахунок обласного бюджету утримується більшість медичних закладів, які надають допомогу потерпілим. У першу чергу це Обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення та студентська лікарня. На базі науково-дослідного інституту охорони здоров'я дітей та підлітків Академії наук України відкрито реабілітаційне відділення для дітей з родин чорнобильців.

За рахунок коштів державного бюджету здійснюється фінансування пільг і компенсацій, передбачених законом України «Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Шановні ліквідатори! Прийміть слова вдячності за все, що ви зробили для своєї країни. Здоров'я вам, родинного благополуччя, виконання всього задуманого.